- Hållbarhetskommunikation
- HubSpot
- Google Ads
- Årsredovisningar
- B2B
- B2C
- Content marketing
- Corporate communication
- Digital årsredovisning
- Digital kommunikation
- Direktmarknadsföring
- E-learning
- E-postmarknadsföring
- Event
- Film
- Förändringsprocess
- Företagspresentationer
- Gerillamarknadsföring
- Grafisk profil
- Inbound marketing
- Marknadsföring
- B2C
- blog
- Blogg
- Hållbarhetsredovisningar
- Healthcare
- Innovation
- Inspirationsfrukost
- Intern implementering
- Kampanjer
- Kommunikationsplattform
- Konceptutveckling
- Kriskommunikation
- Lead Management
- Logotype
- Målgruppsanalys
- Marketing Automation
- Marknads-PR
- Mässor
- Namnstrategi
- Ny teknik
- Nyheter
- Omvärldsanalys
- PIM-system
- Positionering
- PR
- Produktlansering
- Säljdrivande kommunikation
- Säljpresentationer
- Segmentering
- SEO
- Sociala media-strategi
- Storytelling
- Tone of voice
- Trendspaning
- Undersökningar
- Utomhusreklam
- Värdegrund
- Varumärkesbyggande kommunikation
- Varumärkesstrategi
- Webb
- Artificiell intelligens
- Employer brand
- Navigators AI-skola
För att göra det lättare för dig som marknadsförare att navigera i AI-djungeln har vi tagit fram Navigators AI-skola. En artikelserie där vi undersöker branschens ledande AI-verktyg. Hur fungerar de? Vad ska de användas till? Och framför allt, är de värda att lära sig?
I AI-skolans tidigare avsnitt har vi tittat närmare på copywriting-programmet Jasper AI, bildprogrammet Midjourney samt designprogrammet Flair AI. Denna gång är det dags att testa videoprogrammet Synthesia.
Detta är Synthesia
Synthesia är ett videoprogram som med hjälp av AI låter dig skapa presentationer med levande AI-avatarer. Programmet fungerar som ett avancerat Powerpoint-verktyg, där du kan få ditt manus uppläst och framfört av en AI-genererad person. Synthesia grundades i England 2017 och används idag av tusentals företag som bland annat Zoom, Accenture och Reuters. Synthesia blev särskilt uppmärksammat 2021 när de skapade en AI-avatar för den argentinska fotbollsspelaren Lionel Messi i en kampanj för chipsföretaget Lays.
I denna artikel testar våra copywriters Klara och Johan programmet Synthesia och delar med sig av sina intryck. Häng med!
Vårt första intryck
När vi besöker synthesia.io möts vi av en vit sida med blå och svart text. Bredvid finns en video med en AI-avatar som förklarar programmets funktioner. Om vi scrollar längre ner hittar vi recensioner från välkända företag som använder programmet. De berättar att programmet är perfekt för bland annat e-learning, försäljning och kundservice.
Överlag ger Synthesia ett professionellt intryck och programmet känns seriöst. Till skillnad från en del andra program vi tidigare testat i AI-skolan, känns det verkligen som att detta program har tyngd.
Uppstart och registrering
Synthesia erbjuder ingen gratisversion eller prova-på-period, så om du vill testa programmet måste du teckna ett abonnemang.
Vi klickar på ”create account now” och tecknar ett abonnemang som kostar cirka 250 kronor i månaden. Registreringen går smidigt och inom några minuter är vi inne i programmet. När vi kommer in i programmet möts vi av några enkla instruktioner, självklart förmedlade av en AI-avatar. Det mesta verkar vara ”hands-on” och vi förstår ganska snabbt hur vi ska göra för att komma igång.
Test 1: Pitch för Navigator
Vi börjar med att klicka på knappen ”new video” i det högra hörnet för att komma igång. Här möts vi av flera val: att börja från scratch med en tom video, att generera en video med hjälp av AI eller att importera en tidigare PowerPoint-presentation. Eftersom det är AI-funktionen vi vill testa, väljer vi att generera en video med hjälp av AI.
Vi får upp en ruta med olika val. Vi ombeds välja en designmall samt fylla i ämne och målgrupp. Vi bestämmer oss för att göra en presentation om Navigator och fyller i följande:
Vi klickar på ”generate” och efter några minuter hamnar vi i ett presentationsläge. Här är slidesen redan skapade och undertill finns ett färdigskrivet manus. Presentationen består av fem slides med en tillhörande AI-avatar som läser upp manuset. Vi går igenom slidesen och manuset, och tycker innehållet överlag ser bra ut. Utan att ha gett programmet särskilt mycket information har det ändå lyckats skapa ett utkast på en presentation som känns helt okej.
Vi går in i redigeringsläget och gör några mindre ändringar. Bland annat laddar vi upp Navigators logotyp och lägger till den på alla slides samtidigt som vi också uppdaterar vissa textstycken. I det här läget har vi också möjlighet att ändra avatarens röst. Den förinställda rösten pratar amerikansk engelska, men vi känner att brittisk engelska passar ännu bättre till den här presentationen. Vi söker i röstbiblioteket, som innehåller hundratals röster på en massa olika språk, och väljer ”English (GB) Soft”.
Rösten känns bra och passar väl ihop med avataren. Vi gör några mindre justeringar innan vi känner oss redo att spara ut presentationen. Vi klickar på ”generate” och efter 10 minuter har en färdig film landat i vår inbox:
Vi tittar igenom det färdiga resultatet. Även om det självklart märks att presentationen är gjord med hjälp av AI, tycker vi ändå att den är helt okej. Med tanke på den korta tid vi lagt på att skapa och redigera presentationen är resultatet godkänt.
Test 2: Presentation av kanelbullen
Efter att ha skapat en företagspresentation, känner vi för att utmana programmet med en mer kreativ idé. Med tanke på att det nyligen var Kanelbullens dag, bestämmer vi oss för att skapa en svensk presentation som handlar om kanelbullar. Vi öppnar ett nytt AI-projekt och fyller i följande prompt:
Vi klickar på ”generate” och efter några minuter hamnar vi i presentationsläge. Programmet har skapat ett svenskt manus som handlar om kanelbullens historia. Vi går igenom manuset och det mesta verkar stämma. Svenskan är helt okej och vi har lätt för att förstå det som står.
Dessvärre verkar inte programmet ha förstått att vi vill ha svenskt text även i slidesen, för här står allting på engelska. Vi börjar med att gå igenom varje slide och översätter texten. Vi lägger även till Navigators logotype på alla slides och här stör vi oss på att det inte går att lägga till den automatiskt. Istället måste vi gå in manuellt på varje slide och lägga till den en och en.
Vi bestämmer oss också för att byta AI-avatar, eftersom den förvalda känns alldeles för affärsmässig. I avatar-biblioteket finns närmare 100 olika personer att välja mellan och det går också, mot en kostnad på 11 000 kronor om året, att ladda upp och skapa sin egen avatar. Efter en stunds letande hittar vi en avatar som passar till filmen. Vi väljer henne och trycker på ”change all.”
Avataren dyker nu upp på alla slides och vi passar även på att ändra hennes röst. Trots att svenska inte är ett särskilt stort språk finns det fem olika svenska kvinnliga röster. Vi väljer ”Swedish–natural” och applicerar den på alla slides.
För att få presentationen att kännas ännu mer affärsmässig väljer vi också att byta bakgrund på flera av slidesen. Via programmet når vi Shutterstock och här kan vi söka fram en stor mängd bilder och filmer. Vi hittar några bilder på ett kök som vi tycker passar och lägger även in några bilder på kanelbullar.
Presentationen börjar bli klar och vi klickar på ”generate”:
Vi går igenom filmen. Svenskan är något hackig men ändå helt okej, vi båda har hört mycket sämre svenska AI-röster. Vi märker dock att avataren är utformad för engelska eftersom läpprörelserna inte matchar rösten lika bra som i den tidigare filmen. Utöver det känns presentationen välgjord och med tanke på den lilla tid vi lagt ner på den känns den ändå ganska proffsig.
Omdöme
Programmet känns proffsigt och seriöst. Det finns flera olika mallar vilket gör det lätt att komma igång men för att göra presentationerna mer personliga krävs en del klick som inte alltid är helt logiska. Bäst resultat får vi om vi arbetar på engelska. Det märks att mindre språk, som till exempel svenska, inte har kommit lika långt i utvecklingen.
Manusfunktionen känns dock ganska skarp, och vi blev förvånade över hur bra presentationernas uppbyggnad faktiskt var. Dessvärre hade vi önskat att man kunde ställa in längden på dem, nu blev båda våra presentationer enbart fem slides vardera.
Fördelar
– Många olika mallar som är lätta att modifiera
– Flera olika svenska röster
– Tillgång till Shutterstock
– Laddar snabbt
Nackdelar
– Går inte att lägga till eget typsnitt
– Inte så intuitivt
– Kostar extra att skapa en egen avatar
– Mycket klickande och många steg
Slutgiltigt betyg
För att skapa spännande, mer personliga presentationer tycker vi att programmet fyller sin funktion. Vi tror att programmet fungerar allra bäst för dig som skapar mycket instruktioner, lathundar eller annan typ av e-learning. Om man väljer att ladda upp och skapa sin egen avatar tror vi också att programmet kan fungera för att göra mötessummeringar eller varför inte en julhälsning?
Betyg: 3 av 5
Vill du lära dig mer om AI?
Läs de andra delarna i vår AI-skola här.