Hållbarhetsredovisning – vad är det egentligen som gäller?

Av Mikael Jisander den 20 May, 2025

I en värld där hållbarhet inte längre är ett val utan en självklarhet, kan hållbarhetsredovisningen vara ett kraftfullt verktyg – dels för att visa transparens och efterlevnad, dels för att bygga varumärke, skapa förtroende och driva affärer. På Navigator ser vi hållbarhetsredovisningen som en möjlighet att stärka förtroendet, genom att engagera, förklara och inspirera. Men vilka regler är nya och vad kommer framåt att förhålla sig till?

Nya tider, nya krav – nya möjligheter

Hållbarhetsrapportering blir framöver allt viktigare, drivet av nya och omfattande regelverk. Ett exempel är EU:s direktiv om hållbarhetsrapportering (CSRD – Corporate Sustainability Reporting Directive). Från och med räkenskapsår som inleds efter den 31 december 2024 måste fler företag rapportera detaljerat om sitt hållbarhetsarbete. Detta inkluderar inte bara växthusgasutsläpp, utan även företagets påverkan på sociala frågor, bolagsstyrning och hur hela värdekedjan påverkar dessa hållbarhetsaspekter. Syftet är att ge en mer heltäckande bild av företagets miljömässiga och sociala påverkan, i enlighet med principen om dubbel materialitet – både hur företaget påverkar hållbarheten och hur hållbarhetsfrågor påverkar företaget finansiellt.

De europeiska standarderna för hållbarhetsrapportering (ESRS – European Sustainability Reporting Standards) är centrala för CSRD och anger exakt vad och hur företag ska rapportera. Dessa standarder är omfattande och täcker en rad olika områden inom miljö, sociala frågor och bolagsstyrning (ESG).

Vad innebär de nya reglerna?

  • Ett betydligt större antal företag omfattas: Utöver de tidigare kraven på stora företag av allmänt intresse, kommer nu även andra stora företag och noterade små och medelstora företag att omfattas successivt.
  • Ökat fokus på tydlig, transparent och standardiserad kommunikation kring hållbarhetsarbetet i enlighet med ESRS.
  • Stärkt efterfrågan på verifierbar och detaljerad data i hållbarhetsrapporterna, vilket kan komma att kräva extern granskning i framtiden.
  • Möjlighet att stärka varumärket och attrahera investerare genom en genomtänkt och välkommunicerad hållbarhetsstrategi.
  • Ökat fokus på hela värdekedjan: Företag behöver i större utsträckning redovisa sin påverkan och sina risker relaterade till hållbarhet i hela sin värdekedja.

Kommunikationen kring hållbarhet behöver framöver bli mer faktabaserad, mer detaljerad och mer tillgänglig – inte bara för myndigheter och investerare, utan även för medarbetare, kunder och andra intressenter.

Från krav till strategisk kommunikation

Med de nya rapporteringskraven höjs ribban – men det innebär också nya och betydande möjligheter att visa vad ett företag faktiskt står för och hur hållbarhet integreras i affärerna. Navigator har lång erfarenhet av att omvandla komplex hållbarhetsdata till tydlig och trovärdig kommunikation. Vi hjälper er att förstå de nya kraven, identifiera den väsentliga informationen, skapa en struktur som håller och ett uttryck som känns autentiskt. Och framför allt – att göra hållbarhet till en integrerad och strategisk del av ert varumärke. 

Navigators styrka ligger i skärningspunkten mellan strategi, kommunikation och kreativitet. Vi arbetar nära våra kunder för att identifiera vad som är relevant att lyfta fram – och hur detta kan förmedlas på ett tydligt och inspirerande sätt. Oavsett om ni står inför er första hållbarhetsredovisning enligt de nya kraven, eller vill ta nästa steg i en befintlig rapportering, är vi en partner som kan skapa kommunikation som engagerar och stärker ert varumärke.

Vi hjälper dig gärna med din hållbarhetsredovisning. Hör av dig om du är intresserad av ett förutsättningslöst möte.

Hör av dig om du vill ha hjälp med din hållbarhetsredovisning.
Jenny Wendel
Client Director
+46 733 43 99 21
jenny.wendel@navigator.se

Relaterade inlägg

Vad är viktigt i en årsredovisning?

29 Apr, 2022

Syftet med en årsredovisning är i grunden att förmedla en överskådlig och rättvisande bild av verksamhetens ställning och resultat. Men en årsredovisning kan vara långt mycket mer än bara en redogörelse för det gångna året. Om man håller sig inom ramarna finns det stora möjligheteter att göra redovisningen till en hörnsten i bolagets interna och externa imageskapande och varumärkes byggande kommunikation. Här beskriver vi vad en årsredovisning ska och bör innehålla för att fylla sitt syfte.

Läs hela

Dags att lyfta din årsredovisning till nästa nivå?

31 Aug, 2022

En årsredovisning idag är så mycket mer än bara siffror och ekonomi. För många bolag är det ett av de viktigaste verktygen för att beskriva resan framåt, syftet, visionen och kärnverksamheten för en allt bredare målgrupp. Vilket i sin tur ställer nya och tuffare krav på design, upplägg och lättillgänglighet.

Läs hela

Vad innebär ESEF för din nästa årsredovisning?

13 Aug, 2020

Nu finns det en ny EU-anpassad regel om elektronisk rapportering för svenska börsnoterade bolag. Istället för en PDF ska bolagen nu skicka in årsredovisningen i XHTML-format tillsammans med bolagets XBRL-taxonomi till Finansinspektionen. Låter det krångligt? Lugn, vi försöker reda ut begreppen.

Läs hela