Navigators AI-skola: Vi testar Flair AI
Har du funderat på att testa AI men har svårt att veta var du ska börja? Ta det lugnt, i vår AI-skola undersöker och utvärderar vi branschens ledande AI-verktyg. I dagens artikel testar vi programmet Flair AI där du kan skapa produktbilder med ett klick.
För att göra det lättare för dig som marknadsförare att navigera i AI-djungeln har vi tagit fram Navigators AI-skola. En artikelserie där vi undersöker branschens ledande AI-verktyg. Hur fungerar de? Vad ska de användas till? Och framför allt, är de värda att lära sig?
Tidigare har vi undersökt copyprogrammet Jasper AI samt bildprogrammet Midjourney. Denna gång har turen kommit till Flair AI. Ett designprogram för att skapa produktbilder.
Detta är Flair AI
Flair AI är ett designprogram särskilt inriktat på produktbilder. Genom att ge programmet instruktioner om miljö, ljus och bakgrund kan det generera specifika produktbilder. Flair AI beskriver sitt verktyg som en ”AI product photographer” och det stämmer ganska bra. Programmet fungerar i mångt och mycket som en vanlig fotostudio, bara att AI sköter rubbet.
I denna artikel testar vår copywriter Klara och vår digitala strateg Mattias programmet, och delar med sig av sina tankar. Följ med!
Vårt första intryck
När vi surfar in på flair.ai möts vi av en svart hemsida med vit och limegrön text. Sidan ger oss direkt två val; att påbörja vårt skapande med Flair eller att titta på en demovideo. Vi väljer det sistnämnda.
Videon innehåller kort information om hur programmet fungerar. En skärminspelad walk-through med voiceover. Inget flashigt men informationen går fram och vi förstår principerna. Det verkar hands-on och vårt första intryck är att det verkar relativt enkelt att lära sig.
Registrering och uppstart
Vi bestämmer oss för att starta vårt test. Vi klickar ”Create with Flair” och hamnar på en registreringssida. Registreringsprocessen är enkel och en minut senare är vi inne i programmet. Som ny användare tilldelas vi automatiskt programmets basic-abonnemang, som helt utan kostnad ger oss möjlighet att genera 30 produktbilder. Skulle vi sedan vilja teckna ett abonnemang med obegränsat antal bilder kostar det ca 110 kronor i månaden.
Test 1: Läkemedelsförpackning i skog
Väl inne i programmet möts vi av en svart dashboard där vi uppmanas att skapa ett nytt projekt. Vi klickar ”Create New Project” och landar på en ny sida där första steget är att ladda upp en bild på vår produkt. Eftersom vi på Navigator arbetar mycket med healthcare väljer vi att ladda upp en generisk bild på en läkemedelsförpackning.
Produktbilden laddas upp och hamnar i vänsterkolumnen under fliken ”Assets”. Här hittar vi också några exempelprodukter i form av parfymer, doftljus och kaffemuggar. Navigerar vi till fliken nedanför, ”Generate”, får vi upp förslag på bakgrunder som vi kan använda till vår produktbild. Soliga sandstränder, snöiga bergslandskap eller mer abstrakta teman.
Vi väljer ett tema med en skog fylld av ormbunkar och trycker ”Generate”.
Resultatet blir okej men stämmer inte helt överens med mallen som vi tidigare valde. Produkten är, precis som i mallen, placerad på en stubbe men skogsbakgrunden är i stället utbytt mot en sjö och ormbunkarna som skulle omge produkten är utbytta mot vass. Läkemedelsasken känns ganska inklippt och har ingen direkt skuggning runtomkring sig. Inte helt vad vi beställde, tyvärr.
Test 2: Snusdosa i abstrakt miljö
Till nästa test vill vi inte använda de färdiga bildmallarna utan bestämmer oss för att skapa en produktbild direkt från scratch. Under ”Generate” tar vi oss vidare till ”Editor” där vi kan skriva in vår egen prompt. Till skillnad från Midjourney, där du kan prompta hel fritt, måste du här hålla dig inom vissa förutbestämda ramar. Det parametrar som du kan laborera med är; product, placement, surrounding och background.
Denna gång väljer vi att skippa läkemedelsförpackningen och satsar istället på en mer kommersiell produkt. Det känns som om Flair AI är bättre på den typen av bilder. Vi laddar upp en bild på en snusdosa som vi själva har fotat, och med hjälp av programmets olika begreppsförslag skriver vi in följande prompt:
“circle standing on circular reflective platform surrounded by dried bark with rose, in front of soft shadows”
Snyggt! Denna bild skulle ju faktiskt platsa i en kampanj. Proportionerna på själva snusdosan är något skeva, men det beror troligtvis på att originalfotot inte är särskilt bra. På det stora hela är bilden snygg och det känns överlag som att programmet fungerar bäst när vi inte ger det för mycket information utan håller oss till korta ganska standardiserade prompts.
Test 3: Person på somrig strand
Som ett sista test bestämmer vi oss för att utmana programmet ordentligt. Även om vi förstått att Flair AI främst är ämnat för produktbilder, vill vi ändå testa vad som sker om vi använder en bild på en person. Vi tar en bild på Mattias och laddar upp i programmet. Programmet frilägger automatiskt bilden och vi blir båda överraskade hur bra friläggningen faktiskt blir. Förutom en bit av armen, har programmet fått med hela Mattias kropp.
När bilden på Mattias är uppladdad i programmet börjar vi fundera på en prompt. Vi vill testa att skapa något kul så vi skriver:
“a person standing on a beach surrounded by palm trees, in front of sunset in the background”
Nämen oj, vad hände här? Mattias har, precis som vi önskat, förflyttat sig till en sandstrand men har plötsligt också fått en väska i handen. Hans skor är väldigt suddiga och runt hans överkropp syns en blå cirkel. Något tycks ha gått fel, och här blir det tydligt att Flair AI framför allt är ämnat för produkter – inte människor.
Omdöme
Flair AI är ett intuitivt program som är enkelt att förstå och som är lätt att komma i gång med. Programmet har en ganska smal inriktning, produktbilder, men om det är något som du arbetar mycket med kan programmet var värt att utforska.
Funktionerna är ganska begränsade och när det kommer till prompts är du väldigt styrd av de förinställda fälten som finns. Det är svårt att prompta på egen hand och du måste hela tiden hålla dig till de redan uppsatta fälten. Bäst blir det om du använder dig av de föreslagna nyckelorden som till exempel ”a marble block” och ”orange sunset”.
Generellt bör du inte ha för stora förväntningar på programmet och låta det operera lite på egen hand. Om du utgår från mallarna och de föreslagna nyckelorden så blir resultatet bäst.
Fördelar
- Enkelt att lära sig
- Bra friläggningsverktyg
- Kan skapa bildserier med liknande känsla
- Gratis (max 30 bilder)
Nackdelar
- Produkten ser ofta inklippt ut
- Specifikt användningsområde
- Mörkt gränssnitt
- Inte särskilt snabbt
Slutgiltigt betyg
För dig som vill börja utforska AI och använda ett enkelt program som är gratis, kan Flair AI vara en bra början. Du får en tydlig hänvisning om hur du ska göra och genom att följa mallarna och de föreslagna nyckelorden kan du skapa helt okej resultat.
För att skapa en rolig kampanj i sociala medier kan programmet absolut fungera, men för en större produktlansering skulle vi inte rekommendera det. Som ett gratisprogram är Flair AI helt okej men vi skulle inte välja att betala för det.
Betyg: 3 av 5
Relaterade inlägg
Fyra viktiga digitala trender 2022
Pandemi och social distansering drivit på den digitala transformationen. Både privat och i arbetslivet har det blivit norm att göra det mesta digitalt, en vana som består nu när vi återanvänder till våra arbetsskrivbord och fysiska mötesrum. I det här blogginlägget kikar vi därför närmare på några av de viktigaste digitala trenderna 2022 och hur de påverkar oss inom B2B.
Anordna webinar – så gör du för att lyckas
I dessa digitala tider satsar allt fler företag på att anordna webinars. Men hur gör du egentligen för att skapa ett intressant och relevant webinar som genererar de leads du vill ha? Och hur ser du till att det bygger ditt varumärke på rätt sätt som kunskapsledare och branschexpert? Det tänkte jag att vi skulle reda ut i det här blogginlägget.
Stärk ditt employer brand och rekrytera enklare med Teamtailor
Att ha ett starkt employer brand har blivit alltmer betydelsefullt. För många företag är ny kompetens en av de viktigaste faktorerna för fortsatt tillväxt och framgång. Med hjälp av den digitala rekryteringslösningen Teamtailor är det enklare än någonsin att både stärka sitt arbetsgivarevarumärke och attrahera nya medarbetare.