Strikta regler och dolda fallgropar: Utmaningarna med läkemedelsmarknadsföring i Sverige och Norden
Marknadsföring och kommunikation av läkemedel i Sverige och Norden är strikt reglerat för att säkerställa att informationen är saklig, balanserad och inte vilseledande. Detta regelverk syftar till att skydda både hälso- och sjukvårdspersonal samt allmänheten från potentiellt skadlig eller missvisande information. I Sverige spelar Läkemedelsindustriföreningen (Lif) en central roll genom att tillhandahålla och övervaka efterlevnaden av Läkemedelsbranschens etiska regelverk (LER). Här har vi summerat några av de viktigaste riktlinjerna.
Grundläggande principer i LER
LER fungerar som ett komplement till gällande lagstiftning och författningar och omfattar flera centrala områden:
- Information om läkemedel: Läkemedelsinformation ska innehålla rättvisande, objektiva, meningsfulla och balanserade sakuppgifter som i erforderlig mån avser både läkemedlens positiva och deras negativa egenskaper. Informationen får endast avse läkemedel som fått marknadsföringstillstånd i Sverige.
- Överensstämma med produktresumén: All marknadsföring måste överensstämma med läkemedlets produktresumé, vilket är det dokument som fastställs vid godkännandet av läkemedlet. Detta säkerställer att endast verifierad och godkänd information kommuniceras.
- Samverkan med hälso- och sjukvårdspersonal: Regelverket specificerar hur läkemedelsföretag får interagera med vårdpersonal för att undvika intressekonflikter och säkerställa att samarbeten sker på ett etiskt korrekt sätt.
- Relationer med intresseorganisationer: Det finns tydliga riktlinjer för hur företag får samarbeta med patientföreningar och andra organisationer för att garantera transparens och integritet i dessa relationer.
Baseras på internationella riktlinjer
Informationsreglerna bygger på gällande rättsliga regelsystem – marknadsföringslagen och rättspraxis samt de bestämmelser om läkemedelsinformation och läkemedelsreklam som meddelas i den nationella respektive EU:s läkemedelslagstiftning och andra författningar eller återfinns i myndigheters föreskrifter.
Informationsreglerna bygger även på utomrättsliga normer såsom ICC:s Regler för reklam och marknadskommunikation och EFPIA Code of Practice, antagen av The European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA). Reglerna står i samklang med WHO:s etiska regler för marknadsföring av läkemedel och IFPMA Code of Practice.
En viktig del av det internationella regelverket är att varje nationell industriorganisation ska ha en Compliance Officer, som ansvarar för det preventiva arbetet, t.ex. rådgivning och utbildning. Compliance Officer är också kontaktperson för IFPMA:s Code Compliance Network.
Vad som är god affärssed i fråga om läkemedelsinformation belyses också av andra utomrättsliga normer, t.ex. ICC/ESOMAR:s Internationella Regler för Marknadsundersökningar.
Egenåtgärdssystem och övervakning
För att upprätthålla en hög etisk standard inom branschen har Lif etablerat ett omfattande egenåtgärdssystem:
- Informationsgranskningsnämnden (IGN): IGN granskar löpande läkemedelsinformation och marknadsföring för att säkerställa att de följer god branschsed och LER. Vid överträdelser kan företagen åläggas straffavgifter.
- Nämnden för Bedömning av Läkemedelsinformation (NBL): NBL består av representanter från olika sektorer och behandlar ärenden som rör läkemedelsinformationens överensstämmelse med etiska riktlinjer.
Sammanfattning
Att navigera i regelverket kring kommunikation och marknadsföring av läkemedel i Sverige och Norden kräver noggrannhet och en djup förståelse för både juridiska och etiska riktlinjer. Genom att följa LER och anpassa marknadsföringsstrategier efter de specifika krav som ställs i olika kanaler kan läkemedelsföretag säkerställa att deras kommunikation är både effektiv och ansvarsfull. Detta skyddar inte bara konsumenterna utan stärker också förtroendet för branschen som helhet.
För mer information besök gärna Lif.
Gedigen kunskap om regelverket
Navigator har hjälpt life science-företag att navigera genom komplexa regelverk, stärka sina varumärken och nå ut med effektiv kommunikation i mer än 40 år. Med en djup förståelse för hälso- och sjukvårdssektorn och regelverken inom kommunikation och marknadsföring utvecklar vi skräddarsydda strategier som driver affärstillväxt och skapar långsiktigt värde.
Vad kan vi hjälpa dig med?
Relaterade inlägg
Hur kan du lyfta din annonsering på LinkedIn?
Effektiv B2B-annonsering på LinkedIn kräver mer än en torr uppräkning av produktfördelar. För att nå framgång behöver du skapa annonser som inte bara visar produktfördelar, utan även får din publik att känna något. Om du kan få dina annonser att sticka ut genom kreativitet och emotionella kopplingar, då har du verkligen chansen att dominera på LinkedIn. Det finns det idag tydliga siffror på.
AI tar plats i reklamen och flyttar den utanför ramarna
AI har inte bara blivit ett verktyg för att kunna effektivisera marknadsföringen, utan också för att kunna vässa kreativiteten. Det som tidigare krävde miljonbudgetar, filmteam, och specialeffekter kan idag få liv genom ett smart AI-verktyg och lite fantasi. För företag betyder det att möjligheten att tänka stort inte längre är reserverad för de stora bolagen, nu kan även små aktörer skapa något oväntat och sensationellt.
Så påverkar digitaliseringen företagens marknadsavdelningar
80 procent av Sveriges företag har digitaliseringen framför sig. Det är en av de mer utmanande slutsatserna i Bohmans Nätverks nya rapport ”Människa möter maskin: Så påverkar digitalisering företagens marknads- & kommunikationsavdelningar”. Att ta till sig den nya tekniken skapar stress och obalans i många organisationer.