Spretig kommunikation – hur en tydlig strategi skapar fokus och stärker varumärket

Ibland hör man att ett företags kommunikation känns “spretig”. Kanske har du själv lagt märke till det i ett företags marknadsföring eller till och med i den egna organisationens sätt att kommunicera. Vad innebär det egentligen, och varför är det viktigt att hålla samman kommunikationen? Här kommer några reflektioner kring vad som kan orsaka spretighet och varför det är så värdefullt att arbeta för en mer enhetlig och strategisk kommunikation. Förhoppningen är att du ska känna igen några av tankarna och få inspiration att ställa frågor om hur just din verksamhet arbetar med dessa frågor.
Vad är spretig kommunikation?
Spretig kommunikation handlar inte bara om att man använder olika färger eller typsnitt i sin marknadsföring, eller att säljarna kör sin egen variant av PowerPoint-presentation. Det är ofta ett djupare problem där olika budskap skickas ut utan en röd tråd – kanske från olika avdelningar eller kanaler, utan samordning eller gemensam riktning. Konsekvensen? Ett splittrat intryck där kunder, medarbetare och andra intressenter inte riktigt förstår vad företaget står för. Det kan finnas flera orsaker:
- Växtvärk: När ett företag växer snabbt är det lätt att fokus hamnar på att “bara få ut budskap” snarare än att hålla samman kommunikationen.
- Avsaknad av strategi: Utan en tydlig kommunikationsstrategi blir det svårt att skapa enhetliga budskap.
- Brist på förståelse för kommunikationens roll: Ibland ses kommunikation som något man gör enbart “för att synas” snarare än ett verktyg för att bygga relationer och stärka varumärket långsiktigt.
- Konsekvenserna av spretighet: När kommunikationen inte är konsekvent blir det svårt för målgruppen att skapa en tydlig bild av företaget. Vad står ni för? Vad är er unika position? Om budskapen varierar från vecka till vecka, eller om olika avdelningar kommunicerar på olika sätt, riskerar ni att tappa den trovärdighet som byggs upp genom tydlighet och kontinuitet.
Hur skapar man en enhetlig kommunikation?
För att skapa en kommunikation som upplevs som tydlig och genomtänkt behövs några grundläggande byggstenar:
- En tydlig strategi: Detta är grunden. Strategin behöver svara på frågor som: Vad vill vi säga? Till vem? Och varför?
- Varumärkesplattform: Här formuleras företagets kärnvärden, vision och tonläge. Det blir en kompass för allt ni kommunicerar.
- Riktlinjer och mallar: Grafiska riktlinjer och språkmanualer hjälper alla i organisationen att kommunicera på ett sätt som stärker helheten och skapar minnesstrukturer hos mottagaren.
- Samordning: Kommunikation är ett lagspel. Oavsett om ni är en liten organisation eller ett stort företag behöver det finnas samordning så att alla drar åt samma håll.
Några frågor att reflektera över
Om du känner igen något av det jag beskrivit – kanske från din egen organisation – kan det vara värdefullt att reflektera över följande frågor:
- Har vi en tydlig kommunikationsstrategi som alla i företaget känner till?
- Finns det en röd tråd i det vi säger och hur vi säger det, oavsett kanal?
- Hur ser vår grafiska och språkliga enhetlighet ut? Följer vi de riktlinjer som finns, finns det några riktlinjer?
- Upplever våra kunder att de vet vad vi står för?
- Vet alla medarbetare vad vi står för?
Slutligen
Att stanna upp och fundera på dessa frågor är ofta första steget mot en mer fokuserad och effektiv kommunikation. Och kom ihåg – att skapa enhetlighet handlar inte om att vara rigid eller stel. Tvärtom handlar det om att skapa tydlighet och igenkänning, vilket i sin tur bygger förtroende. Kommunikation är aldrig “bara reklam”. Det är ett verktyg för att bygga relationer och skapa värde över tid. När den är väl genomtänkt blir den inte bara tydligare för er målgrupp – den blir också roligare och mer meningsfull att arbeta med.
Lycka till med ert kommunikationsarbete! Och vill du diskutera dessa frågor vidare, finns jag till hands för att bolla idéer.

Relaterade inlägg
“Kultur käkar strategi till frukost”
Företagskultur har blivit ett av de mest diskuterade ämnena inom affärsvärlden, och med all rätt. Uttryck som “Kultur käkar strategi till frukost” myntat av ledarskapsgurun Peter Drucker, betonar att en stark företagskultur kan överträffa vilken strategi som helst. Men vad innebär detta egentligen, och varför anses företagskultur vara så avgörande för framgång?
Tydliggör din affärsmodell med Business Model Canvas
I vår snabbt föränderliga värld har det blivit både vanligt och viktigt att ständigt utmana sin affärsmodell för att antingen utnyttja eller motverka disruptiva krafter. Det finns många effektiva modeller att använda som stöd, modeller som hjälper dig att kartlägga drivkrafter och samtidigt utvärdera hur de olika delarna samverkar. En av de flitigast använda är Business Model Canvas. Här tänkte vi ge en bild av hur den fungerar och hur du bäst använder den.
Rebranding: En katalysator för medarbetarengagemang och företagskultur
Företag står ständigt inför utmaningen att förbli relevanta och konkurrenskraftiga. Rebranding, ofta betraktat som en strategi för att attrahera nya kunder och positionera om varumärket, har även en djupgående inverkan internt. Här belyser vi hur rebranding korrekt gjord, fungerar som en kraftfull drivkraft för att öka medarbetarengagemanget och stärka företagskulturen.