Viktiga mätvärden för nyhetsbrev – så optimerar du dina utskick
Nyhetsbrev är ett av de mest kraftfulla verktygen för att nå ut till kunder och bygga relationer. För att verkligen få ut det mesta av dina utskick behöver du veta vad i dem som fungerar – och vad som inte gör det. I den här artikeln går vi igenom de viktigaste mätvärdena för nyhetsbrev och hur du optimerar dem.
Öppningsfrekvens – så många öppnade
Öppningsfrekvensen (Open Rate) är ett av de mest grundläggande mätvärdena när det kommer till nyhetsbrev. Den visar hur väl din ämnesrad och avsändare presterar, och frekvensen beräknas genom att dividera antalet öppnade utskick med antalet skickade. Att få dina mottagare att öppna ditt nyhetsbrev är avgörande eftersom det inte spelar någon roll hur bra ditt innehåll är om ditt utskick ändå inte öppnas.
Så hur kan du förbättra öppningsfrekvensen? Försök att göra ämnesraden mer personlig och lockande. Använd till exempel direkt du-tilltal, eller skapa en känsla av brådska eller exklusivitet. Testa också att optimera tidpunkten för utskicket – kanske finns det specifika tider då dina kunder är mer aktiva i sin inkorg?
🔸 Riktmärke: En genomsnittlig öppningsfrekvens ligger på runt 20–25 %*
Klickfrekvens – så många klickade
Klickfrekvensen (CTR) mäter hur många av dem som får ditt nyhetsbrev som faktiskt klickar på någon av länkarna i det. CTR är en nyckelfaktor för att mäta engagemang och beräknas genom att dividera antalet klick med antalet skickade utskick. Om din klickfrekvens är låg kan det bero på att innehållet inte är tillräckligt relevant eller att dina CTA:er inte är tillräckligt tydliga.
För att öka klickfrekvensen kan du testa att göra dina CTA:er mer personliga. I stället för att använda klassiska ”Läs mer” kan du prova mer specifika och engagerande alternativ som “Ta mig till erbjudandet” eller “Ja, jag vill anmäla mig”. Se också till att innehållet du länkar till verkligen är relevant och värdefullt för din målgrupp.
🔸Riktmärke: En genomsnittlig klickfrekvens ligger på mellan 2 och 5 %*
Avregistreringar – så många tappade intresset
Avregistreringar (unsubscribers) visar hur många av din mottagare som väljer att avregistrera sig från ditt nyhetsbrev, och beräknas genom att dividera antalet avregistreringar med antalet utskick. Kanske är innehållet inte tillräckligt intressant, eller så upplever de att de får för många utskick? Oavsett anledning är det viktigt att hålla koll på hur många som lämnar din e-postlista.
För att minska antalet avregistreringar är det viktigt var transparent med vad mottagarna kan förvänta sig av dina utskick, och att ge dem möjlighet att anpassa sina preferenser. Vissa vill kanske bara ha nyhetsbrev om produktnyheter, medan andra även är intresserade av erbjudanden och inspiration. Om mottagarna själva kan välja vilka typer av utskick de får, är chansen större att de stannar kvar.
🔸Riktmärke: En genomsnittlig avregistreringsfrekvens ligger runt 0,1–0,5 %*
Konverteringar – så många skred till handling
Öppningar och klick är viktiga mätvärden, men i slutändan vill du veta om dina nyhetsbrev faktiskt leder till konkreta resultat – som köp, nedladdningar eller ifyllda formulär. Konverteringsfrekvensen (Conversion Rate) mäter hur många som slutförde en handling efter att klickat i nyhetsbrevet, frekvensen beräknas genom att dividera antalet konverteringar med det totala antalet klick.
För att enklare följa upp om det var just utskicket som ledde till konverteringen kan du använda UTM-länkar i dina CTA-knappar. UTM-länkar är taggar som du lägger till i URL:er för att spåra var besökaren kommer ifrån och vilken kampanj som drev trafiken.
🔸Riktmärke: En genomsnittlig konverteringsfrekvens ligger på mellan 1 och 3 %*
Avvisningsfrekvens – så många utskick studsade
Avvisningsfrekvensen (Bounce Rate) är en viktig indikator på hur bra din e-postleverans fungerar. Den visar hur många av dina utskick som inte kunde levereras till mottagarens inkorg och frekvensen beräknas genom att dividera antalet studsar med det totala antalet utskick.
Om du har en hög avvisningsfrekvens riskerar du att utskicken hamnar i skräppostfiltret eller att din e-postadress flaggas som opålitlig. För att minska avvisningsfrekvensen är det viktigt att hålla din mottagarlista uppdaterad och fri från ogiltiga eller inaktiva adresser. Rensa regelbundet bort adresser som inte är giltiga eller som inte har engagerat sig på länge.
🔸Riktmärke: En genomsnittlig avvisningsfrekvens ligger på runt 2 %*
Mät rätt – optimera din strategi
För att förstå vad som fungerar och vad som behöver förbättras är det viktigt att regelbundet analysera dina e-postutskick. Genom att fokusera på dessa mätvärden kan du få en bättre förståelse för hur du kan optimera dina utskick och göra dem mer relevanta för dina mottagare.
Så nästa gång du skickar ett nyhetsbrev, tänk på dessa mätvärden och se till att du ständigt finjusterar och förbättrar dina utskick. Nyhetsbrev handlar om att skapa värde för dina prenumeranter och få dem att vilja öppna, klicka och ta del av erbjudanden.
*Källa: https://www.mailmunch.com/blog/email-marketing-benchmarks-for-2025
Relaterade inlägg
Så lyckas du med inbound marketing
Inbound marketing är en marknadsföringsstrategi som kräver förarbete och kontinuerlig uppföljning för att lyckas. Genom att ta ett strategiskt grepp från första början blir det enklare för hela organisationen att strukturera arbetet, fördela era resurser effektivt och skapa rätt sorts innehåll. I det här blogginlägget beskriver hur du gör för att lyckas med inbound marketing.
SEO för B2B – så funkar det
Sökmotoroptimering för B2B-företag skiljer sig markant från hur det fungerar inom konsumentvärlden. Det handlar mindre om volym och mer om relevans. Det viktigaste är inte hur många som söker på ett visst ord eller viss fras. Det viktigaste är att rätt person hittar just dig och din sida. SEO för B2B – så funkar det!
Personlighet hårdvaluta i en framtid med AI
Artificiell Intelligens är på allas läppar och det går knappt en dag utan att vi får höra om nya landvinningar, eller bakslag, för tekniken. Nyligen är det många som både förvånats och upprörts av Metas initiativ att lansera AI-konton på sina plattformar. Konton som ser ut och agerar som riktiga personer, men som bara är digitala spöken.