Vad är en grafisk profil och vad innehåller den?
Grafisk profil är ett uttryck som ofta används i marknadsföringsvärlden. Men vad betyder det egentligen och vad ingår i ett företags grafiska profil? Vi på Navigator reder ut begreppen.
För att ett varumärke rent visuellt ska hänga ihop, kännas samlat och ha en tydlig röd tråd krävs en grafisk profil. Enkelt beskrivet är en grafisk profil en sammanställning av det visuella uttrycket hos ett företag som hjälper alla i företaget att hålla en enhetlig linje och som ser till att företaget uppfattas på rätt sätt av kunder och marknad. Det finns många olika sätt att skapa en grafisk profil och hur omfattande profilen är bestämmer du själv. Den grafiska profilen sammanfattas ofta i en grafisk manual som beskriver alla de ingående delarna på ett utförligt och detaljerat sätt.
Även om uppbyggnaden av en grafisk profil kan skilja sig åt innehåller den så gott som alltid följande sex huvuddelar:
Logotype
Ett företags logotype fungerar som varumärkets hjärta och logotypen sätter inriktningen för hela den grafiska profilen. Vilka känslor och tankar vill du att människor ska associera med ditt företag? Logotypen är en känslobärare och här är det viktigt med en genomtänkt design. Förutom en presentation av logotypen innehåller även den grafiska profilen instruktioner kring hur den ska och inte ska användas.
Färger
Den grafiska profilen innehåller också en presentation och beskrivning av vilka färger som tillhör varumärket. Oftast har ett varumärke två till tre grundfärger som används i den huvudsakliga kommunikationen. Vanligt är också att ha ytterligare några komplementfärger, som tillsammans med grundfärgerna används för att förstärka särskilda budskap. För att kunna skapa kontraster i kommunikationen väljer många varumärken att ha både mörka och ljusa färger i sina grafiska profiler.
Typsnitt
Typsnitt är också en del av den grafiska profilen och ofta presenteras här två olika typsnitt; ett som används i rubriker och ett som används i brödtexter. Att välja typsnitt kan kännas utmanande eftersom de finns i överflöd, men det allra viktigaste att tänka på är enkelhet och läsbarhet. Fundera på var typsnitten ska användas (print eller digitalt) och försök hitta två typsnitt som passar bra ihop.
Ikoner och grafiska element
En grafisk profil innehåller ofta även ikoner och grafiska element som tillhör varumärket. Ibland kan ikonen vara en fristående del av logotypen som till exempel används när utrymmet är begränsat. I annat fall så är ikonerna självständiga grafiska element som används för att till exempel väcka uppmärksamhet eller förenkla något komplext. Vanliga exempel på grafiska element är olika typer av former och linjer.
Bildmanér
För att företagets kommunikation ska hänga ihop, är det viktigt att även bilderna samspelar med resten av varumärket. I en grafisk profil presenteras information och riktlinjer kring vilka bilder som ska användas. Kanske ska bilderna ha dova färger, innehålla mycket människor och gärna vara tagna utomhus? Bildmaneret är ett viktigt verktyg för att skapa igenkänning och hålla ihop varumärket.
Tillämpningar
Förutom information och riktlinjer kring de olika huvuddelarna innehåller den grafiska profilen också olika typer av visuella tillämpningar. Det vill säga konkreta exempel på hur det grafiska maneret används i praktiken i till exempel printannonser, digitala banners och profilprodukter. De visuella tillämpningarna ger en känsla för varumärket som helhet och fungerar som inspiration när nytt, skarpt material ska skapas.
Lång erfarenhet av grafiska profiler
Att utveckla en grafisk profil som utgör den visuella identiteten för ett företag, ett varumärke eller ett koncept är ett omfattande arbete. För att profilen ska stämma med företagets position och image krävs ett noggrant förarbete. Vi på Navigator har många års erfarenhet av grafiska profiler och är duktiga på att skapa kreativa och tydliga riktlinjer som är enkla att applicera i verksamheten. Kontakta gärna oss så hjälper vi till att utveckla ditt varumärke!