Strikta regler och dolda fallgropar: Utmaningarna med läkemedelsmarknadsföring i Sverige och Norden

Av Leif Lindau den 24 March, 2025

Marknadsföring och kommunikation av läkemedel i Sverige och Norden är strikt reglerat för att säkerställa att informationen är saklig, balanserad och inte vilseledande. Detta regelverk syftar till att skydda både hälso- och sjukvårdspersonal samt allmänheten från potentiellt skadlig eller missvisande information. I Sverige spelar Läkemedelsindustriföreningen (Lif) en central roll genom att tillhandahålla och övervaka efterlevnaden av Läkemedelsbranschens etiska regelverk (LER). Här har vi summerat några av de viktigaste riktlinjerna.

Grundläggande principer i LER

LER fungerar som ett komplement till gällande lagstiftning och författningar och omfattar flera centrala områden:

  • Information om läkemedel: Läkemedelsinformation ska innehålla rättvisande, objektiva, meningsfulla och balan­serade sakuppgifter som i erforderlig mån avser både läkemedlens positiva och deras negativa egenskaper. Informationen får endast avse läkemedel som fått marknadsföringstillstånd i Sverige.
  • Överensstämma med produktresumén: All marknadsföring måste överensstämma med läkemedlets produktresumé, vilket är det dokument som fastställs vid godkännandet av läkemedlet. Detta säkerställer att endast verifierad och godkänd information kommuniceras.
  • Samverkan med hälso- och sjukvårdspersonal: Regelverket specificerar hur läkemedelsföretag får interagera med vårdpersonal för att undvika intressekonflikter och säkerställa att samarbeten sker på ett etiskt korrekt sätt.
  • Relationer med intresseorganisationer: Det finns tydliga riktlinjer för hur företag får samarbeta med patientföreningar och andra organisationer för att garantera transparens och integritet i dessa relationer.

Baseras på internationella riktlinjer

Informationsreglerna bygger på gällande rättsliga regelsystem – marknads­föringslagen och rättspraxis samt de bestämmelser om läkemedelsinformation och läkemedelsreklam som meddelas i den nationella respektive EU:s läkemedels­lag­stiftning och andra författningar eller återfinns i myndigheters föreskrifter.

Informationsreglerna bygger även på utom­rättsliga normer såsom ICC:s Regler för reklam och marknadskommunikation och EFPIA Code of Practice, antagen av The European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA). Reglerna står i samklang med WHO:s etiska regler för marknads­föring av läkemedel och IFPMA Code of Practice.

En viktig del av det internationella regel­verket är att varje nationell industriorganisation ska ha en Compliance Officer, som ansvarar för det preventiva arbetet, t.ex. rådgivning och utbildning. Compliance Officer är också kontaktperson för IFPMA:s Code Compliance Network.

Vad som är god affärssed i fråga om läkemedelsinformation belyses också av andra utomrättsliga normer, t.ex. ICC/ESOMAR:s Internationella Regler för Marknadsundersökningar.

Egenåtgärdssystem och övervakning

För att upprätthålla en hög etisk standard inom branschen har Lif etablerat ett omfattande egenåtgärdssystem:

  • Informationsgranskningsnämnden (IGN): IGN granskar löpande läkemedelsinformation och marknadsföring för att säkerställa att de följer god branschsed och LER. Vid överträdelser kan företagen åläggas straffavgifter.
  • Nämnden för Bedömning av Läkemedelsinformation (NBL): NBL består av representanter från olika sektorer och behandlar ärenden som rör läkemedelsinformationens överensstämmelse med etiska riktlinjer.

Sammanfattning

Att navigera i regelverket kring kommunikation och marknadsföring av läkemedel i Sverige och Norden kräver noggrannhet och en djup förståelse för både juridiska och etiska riktlinjer. Genom att följa LER och anpassa marknadsföringsstrategier efter de specifika krav som ställs i olika kanaler kan läkemedelsföretag säkerställa att deras kommunikation är både effektiv och ansvarsfull. Detta skyddar inte bara konsumenterna utan stärker också förtroendet för branschen som helhet.

För mer information besök gärna Lif.

Gedigen kunskap om regelverket

Navigator har hjälpt life science-företag att navigera genom komplexa regelverk, stärka sina varumärken och nå ut med effektiv kommunikation i mer än 40 år. Med en djup förståelse för hälso- och sjukvårdssektorn och regelverken inom kommunikation och marknadsföring utvecklar vi skräddarsydda strategier som driver affärstillväxt och skapar långsiktigt värde.

Vad kan vi hjälpa dig med?

Hör av dig om du vill ha hjälp med din kommunikation inom Pharma och MedTech.
Leif Lindau
Managing Partner
+46 733 43 99 22
leif.lindau@navigator.se

Relaterade inlägg

Konsten att vinna i turbulenta tider

29 Nov, 2022

Den segerrike brasilianske Formel 1-föraren Ayrton Senna lär ha sagt ”Du kan inte köra om 15 bilar när solen skiner, men du kan göra det när det regnar”. Och på sistone har det inte rått någon brist på nederbörd. En pandemi som precis lamslagit världen, stigande inflation, en annalkande lågkonjunktur, höga energipriser och kriget som rasar i Ukraina. Så då är frågan, kommer du rulla in i depå? Eller byta till däck anpassade för vått väglag och trycka på gasen?

Läs hela

Vilken personlighet har ditt varumärke?

23 Oct, 2020

Varumärken som känns mänskliga skapar emotionella relationer som bygger lojalitet bortom rationella argument. Deras målgrupp börjar identifiera sig med varumärket och blir återkommande kunder som gärna rekommenderar dess produkter och tjänster. Dessutom har kunderna ofta överseende med eventuella fel och brister.

Läs hela

Spretig kommunikation – hur en tydlig strategi skapar fokus och stärker varumärket

18 Feb, 2025

Ibland hör man att ett företags kommunikation känns “spretig”. Kanske har du själv lagt märke till det i ett företags marknadsföring eller till och med i den egna organisationens sätt att kommunicera. Vad innebär det egentligen, och varför är det viktigt att hålla samman kommunikationen? Här kommer några reflektioner kring vad som kan orsaka spretighet och varför det är så värdefullt att arbeta för en mer enhetlig och strategisk kommunikation. Förhoppningen är att du ska känna igen några av tankarna och få inspiration att ställa frågor om hur just din verksamhet arbetar med dessa frågor.

Läs hela