Hur kan du lyfta din annonsering på LinkedIn?
Effektiv B2B-annonsering på LinkedIn kräver mer än en torr uppräkning av produktfördelar. För att nå framgång behöver du skapa annonser som inte bara visar produktfördelar, utan även får din publik att känna något. Om du kan få dina annonser att sticka ut genom kreativitet och emotionella kopplingar, då har du verkligen chansen att dominera på LinkedIn. Det finns det idag tydliga siffror på.
Kreativitet säljer även på LinkedIn
Det är ingen hemlighet att B2B-annonsering på LinkedIn ofta upplevs som tråkig. Funktionalitet, produktfördelar och tekniska specifikationer har länge varit huvudbudskapen. Man har siktat på den rationella delen av hjärnan i tron att alla som handlar åt företag är logiska robotar utan känslor. Och i den mån man velat lyfta något mer övergripande emotionellt budskap har det allt som oftast landat i en dammig intetsägande klyscha. Gärna med en intetsägande film som kuliss. Men det fungerar inte. Kreativitet säljer även på LinkedIn. Och det finns det idag tydliga data på.
Vad gör en LinkedIn-annons effektiv?
The B2B Institute, en tankesmedja inom LinkedIn, har fördjupat sig i siffrorna och tittat närmare på hur företag gör sina annonser – och hur de förhåller sig till det som faktiskt ger effekt. Resultatet är ganska nedslående. Deras genomgång visar att en majoritet använder voice over, har en logo som tonar fram, använder stock-foton och låter filmen utspela sig i en kontorsmiljö. Men när de studerar vilken effekt filmerna har, kan de konstatera att en voice over – det absolut vanligaste kreativa elementet – är det som har sämst effekt. Faktum är att det till och med har en negativ effekt… Det som faktiskt fungerar, och som väldigt få använder, är att bygga en historia, använda tydliga karaktärer, bygga på känslor och satsa på ett stämningsskapande soundtrack.
Mer än bara funktioner – varför känslor spelar roll
I en annan undersökning, gjord av LinkedIn och MAGNA Media Trials, studerade man över 1 700 beslutsfattare för att förstå hur kreativitet påverkar B2B-annonsering. Resultatet visade, föga förvånande, att kreativitet inte bara är en bonus – det är en förutsättning för effekt. Enligt LinkedIns rapport har nästan 9 av 10 marknadschefer börjat förespråka modigare, mer kreativa kampanjer. Vilket inte är så konstigt för det är just de känslomässiga relationerna som gör att målgruppen engagerar sig och agerar. I samma studie sa över 60 % av deltagarna att mer kreativa kampanjer inte bara engagerar, utan också ökar “Share of Voice” och till och med leder till mer mediatäckning.
Vad funkar bäst? – Video och displayannonser
Oavsett om du kör video- eller bildannonser, visar LinkedIns data att båda dessa format kan leverera starka resultat. Men det sker inte automatiskt, det räcker inte att bara lägga upp en video och hoppas på det bästa. Det måste vara kreativt. Det måste vara något som sticker ut. LinkedIns forskning visade att kreativa annonser, oavsett format, ökar varumärkesförtroendet, ökar köpintentionen och får ditt varumärke att övervägas mycket oftare. Faktum är att beslutsfattare är hela 40 % mer benägna att överväga ett köp om annonsen upplevs som kreativ.
Det finns ett kreativt underskott – men det är din chans
Samtidigt visar studien att de flesta B2B-annonser saknar känsla, humor eller ett unikt perspektiv. Det är alltså inte så svårt att sticka ut. För att uttrycka det enkelt: det finns ett kreativt underskott i B2B-annonseringen. Det betyder att du har en enorm möjlighet att bryta igenom bruset genom att bara göra något lite annorlunda. Och det är inte något som bara gäller vissa branscher – alla sektorer lider av detta. Oavsett om du jobbar med teknik, sjukvård eller industriprodukter, finns det utrymme för att bli mer kreativ och faktiskt få folk att lyssna.
Hur kreativitet påverkar handlingar
Och det är inte bara beslutsfattarna som säger att de vill ha mer kreativitet – de agerar också på det. Annonser som uppfattas som kreativa får längre visningstider (+24 sekunder i snitt) och fler likes (+21 fler jämfört med genomsnittet). Kreativitet driver alltså inte bara övervägande, det får också folk att engagera sig och ta nästa steg. Det betyder att dina annonser inte bara blir sedda, utan också gör jobbet de är tänkta att göra.
Vad kan vi lära oss?
Effektiv B2B-annonsering på LinkedIn kräver mer än en torr uppräkning av produktfördelar. För att nå framgång behöver du skapa annonser som inte bara visar produktfördelar, utan även får din publik att känna något. Annonser som bygger på berättelser, som engagerar på en mänsklig nivå och som vågar vara lite annorlunda. Om du kan få dina annonser att sticka ut genom kreativitet och emotionella kopplingar, då har du verkligen chansen att dominera på LinkedIn.
Relaterade inlägg
Humor – nyckeln till ett starkare varumärke
Efter en lång period präglad av pandemi, krig och ekonomisk osäkerhet, är människor nu mer än någonsin i behov av glädje och positiva upplevelser. Skratt, leenden och andra ljusglimtar i vardagen påverkar inte bara vårt humör, men också hur vi relaterar till företag och varumärken.
Sverige Bästa Branschblogg 2023
Varje år utser vi på Navigator den bästa bloggen inom ett antal branscher. Juryn består av byråns digitala strateger och copywriters, med lång erfarenhet och kunskap om vad som krävs för att skapa en riktigt intressant och framgångsrik branschblogg.
Lyckas med dina sociala medier 2022 – 5 viktiga faktorer
Äntligen 2022! Nytt år betyder nystart och för många är det nu dags att kicka i gång årets marknadsföringsaktiviteter. Att finnas på sociala medier tycks vara självklart, men hur skapas en lyckad närvaro? Vi på Navigator har djupdykt i det nya årets trender och tittat närmare på vilka faktorer du behöver ha koll på för att lyckas med dina sociala medier 2022.