Den ultimata KPI-modellen
Som du säkert känner till finns det en uppsjö av KPI:er att välja mellan och med tanke på den exponentiella tillväxten av data kommer det inte att finnas färre framöver. Utmaningen är att hitta och välja en väl fungerande modell som hjälper dig att hantera dina viktigaste KPI:er på ett överskådligt sätt. I den här artikeln utforskar vi en ny modell som visualiserar de olika aspekterna ur ett lite annorlunda och mer samlat perspektiv.
Fokusera på ett fåtal KPI:er
Att förstå hur du mäter framgång är avgörande för alla företag. Med rätt nyckelindikatorer (KPI:er) kan du analysera effektiviteten av dina aktiviteter och utvärdera dina prestationer mot uppsatta mål, oavsett om det handlar om att öka försäljningen, stärka kundnöjdheten eller påverka effektiviteten. Med rätt KPI:er ser du tydligt var du står och inom vilka områden du behöver fokusera dina insatser för att nå resultat … om du nu har rätt KPI:er det vill säga.
Det vanligaste misstaget som många gör är att du försöker mäta för mycket. Risken finns att du drunknar i data och det blir svårt att se om verksamheten utvecklas i rätt riktning. Fokusera på ett fåtal KPI:er som hjälper dig analysera hur väl dina marknadsföringsaktiviteter samverkar för att du ska nå dina övergripande affärsmål.
Flera faktorer spelar in
Vilka KPI:er ska man då välja? Vilken bransch du befinner dig inom, hur marknaden ser ut, hur konkurrenterna agerar och vilka egenskaper dina produkter och tjänster har, påverkar såklart vilka KPI:er du bör mäta. En viktig faktor som ofta förbises är marknadsmognad. Ju mognare din marknad är, desto viktigare blir det att mäta saker som TTL (trafik-till-lead-förhållande) och LTC (lead-till-kund-förhållande). På en mogen marknad blir tid en kostnad – ju längre tid det tar att konvertera, desto dyrare blir det. Oavsett vilket är det viktigt att kunna mäta hur dina marknadsföringsinsatser bidrar till företagets affärsmål över tid. Och det gör du lättast genom att utgå från en genomtänkt modell.
Den ultimata modellen
Modellen nedan ger dig insikter i hur väl din strategi fungerar och hur den bidrar till företagets övergripande affärsmål på ett samlat och överskådligt sätt.
I mitten av modellen finns ett huvudspår som består av varumärket samt webbplatsen. Parallellt med detta finns två ”spins” som stöttar huvudspåret. De kollektiva aktiviteterna leder sedan in i företagets affärsmål. Det är i den blå fyrkanten du mäter om dina marknadsföringsaktiviteter och mediainvesteringar har varit framgångsrika och skapar ROI. Som du ser innehåller webbplatsen även länkar till CRM-systemet som fungerar som företagets huvudsakliga plattform för leadgenerering genom olika MQL- och SQL-upplägg. Med utgångspunkt från den schematiska modellen blir det lättare att utvärdera vilka KPI:er som är relevanta för att mäta utvecklingen mot de övergripande affärsmålen.
Potentiella KPI:er
Nedan finns en karta över potentiella (inte alla) generiska KPI att mäta och rapportera om. Fundera över vilka som skulle vara relevanta för att mäta hur väl dina aktiviteter bidrar till affärsstrategin ur olika perspektiv.
Välj smart
När du sätter dina mål och KPI:er kan det vara bra att använda ett ramverk som ”SMART” så att det du väljer att mäta är specifikt, mätbart, uppnåeligt, relevant och tidsstyrt. Väv in dina marknadsinsikter, dina säljargument, affärsambitioner och nuvarande marknadsposition i mixen och ta fram mål och KPI:er som visar på verklig nytta.
Dina viktigaste insikter:
- Arbeta med dina KPI:er ur ett holistiskt perspektiv.
- Dina KPI:er är inte statiska – de förändras över tid och behöver uppdateras för att passa din nuvarande situation.
- Använd ett ramverk liknande ”SMART” för att besluta vad som ska mätas och varför.
- Välj en KPI-modell gör det enklare att definiera nödvändiga åtgärder och i förlängningen fatta smartare beslut.
Är du redan på god väg med dina KPI:er eller har du precis börjat? Vill du veta mer om hur vi använder modellen ovan i samarbete med våra kunder? Tveka inte att höra av dig.
Relaterade inlägg
AI tar plats i reklamen och flyttar den utanför ramarna
AI har inte bara blivit ett verktyg för att kunna effektivisera marknadsföringen, utan också för att kunna vässa kreativiteten. Det som tidigare krävde miljonbudgetar, filmteam, och specialeffekter kan idag få liv genom ett smart AI-verktyg och lite fantasi. För företag betyder det att möjligheten att tänka stort inte längre är reserverad för de stora bolagen, nu kan även små aktörer skapa något oväntat och sensationellt.
Är AI en sporre för kreatörer eller en black om foten?
I takt med att AI bryter sig in på fler och fler områden påverkas också den reklam och marknadsföring som når kunder och konsumenter. Coca-Cola fick utstå både ris och ros för sina AI-genererade kampanjer inför julen 2024. Motreaktioner mot det artificiella, det icke-mänskliga, syns allt oftare i debatten.
Det fantastiskt omätbara
Det finns idag knappast en sportjournalist som inte inleder en intervju med frågan: “Hur känns det?” Frasen har blivit en klyscha, men sätter samtidigt fingret på vad allt handlar om. Att vi är människor. Vi vet redan hur matchen slutade och hur många mål som gjordes. Vi vet hur många utvisningsminuter lagen fick. Vi har koll på bollinnehavet ner på sekundnivå. Men det räcker inte att veta hur matchen gick, vi vill också veta hur det kändes. Vinnaren är hög av eufori. Förloraren gråter bittert. Och av detta kan vi människor inte få nog. Vi vill ha mer av det göttiga. Detta fantastiska som inte går att kvantifiera i antal, minuter eller kronor.