Nu är vi på plats efter julledigheten och ser fram emot ett spännande år. Det kommer hända mycket inom kommunikationsbranschen framöver och här är fem trender 2016 som vi tror kommer att vara på tapeten.
1. Virtual Reality
En fantastisk möjlighet för varumärken som vill skapa en unik kombination av känslor och fakta. Och i år är det hög tid för marknadscheferna att lära sig mer om vilka möjligheter det ger. Bland annat kommer de omtalade VR-glasögonen Oculus Rift att lanseras i full skala i slutet av mars.
2. Sociala sökmotorer
Google äger fortfarande sökmarknaden, men 2016 kan bli året då vi ser början på en ny utveckling. Facebook planerar en egen sökmotor, under året kommer de även att lansera köpknappar. Därmed bygger de en integrerad plattform där du kan söka, handla, kommunicera med dina vänner om köpet och sedan visa upp det.
3. Videoreklam
Kanske inte känns så nytt, men mycket talar för att det blir en kraftig utveckling under året. Google kommer sannolikt utöka AdWords med inbäddade videos i sökresultaten, vilket innebär att de kommer att dyka upp även på många webbsidor. Google var verkligen inte först, men genom sin storlek kommer de sannolikt att ge trenden ett ordentligt lyft.
4. Live streaming
Under 2015 kom Periscope och Meerkat, tjänster där vem som helst kan filma och sända ut live. Facebook har lanserat en videostreamingtjänst för kändisar och varumärken. Ännu i sin linda, men live streaming förväntas bli en av 2016 års trender.
5. Ad blockers
Bara i år har antalet användare av annonsblockerare ökat med nästan 50 procent. Det är något som alla digitala marknadsförare måste ta med i beräkningen. Sannolikt kommer därför fokus på kanaler som sociala media, digitala påverkare och native advertising att öka nästa år.
Navigera rätt
2016 kommer att bli ett avgörande år för många med högre tempo och fler digitala utmaningar. I en snabbt föränderlig värld är det ännu viktigare att ha sina strategier och plattformar på plats så att man direkt kan ta vara på de nya möjligheter som dyker upp.
leif_sv-14Kontakta oss gärna
Vill du veta mer om hur vi på Navigator skulle kunna hjälpa dig att navigera rätt är du varmt välkommen att höra av dig.
Leif Lindau
Managing partner
Strategic communication
Tel +46 40 631 62 22
leif.lindau@navigator.se