berndtjonssonSedan en tid tillbaka förgylls vårt kontor av närvaron från Berndt Jönsson som är Media producer och arbetar med allt från filmproduktion till webblösningar. Vi ställde några snabba frågor till Berndt för att ge en bild av vem han är och vad han kan hjälpa till med.

Beskriv dig själv i tre korta meningar?

Hmm, svår fråga. Första meningen blir nog ”kreativ tekniker eller teknisk kreatör. Andra meningen ”språk- och gränssnittsintresserad boknörd”. Sista meningen ”djur och människovän”.

Exakt vad är det du jobbar med?

Jag arbetar med design och produktion i både rörliga och tryckta medier, såsom animerad grafik, ljudspår, hemsidor, trycksaker och böcker.

Vad har du arbetat med tidigare?

Vägen fram till det jag gör idag har varit allt annat är rak. Jag började sommarjobba några år i metallindustrin med svarvning och fräsning, sedan tog jag steget in i en bokhandel parallellt med extrajobb på Malmö Konserthus, därefter var det dags för textilbearbetning på en barnvagnsfabrik. På ”fritiden” har jag drivit eget företag med produktion av kataloger och byggande samt försäljning av datorer. Men de senaste 20 åren har jag jobbat heltid med webb och grafisk produktion, förutom ett år då jag var butiksansvarig för en Apple Center-butik.

Vad tycker du är kul med ditt jobb?

Det allra roligaste är mötena med alla trevliga och intressanta människor men också att det är omväxlande och positivt utmanande att hela tiden lära sig nya saker.

Vilka är dina favoritprogram att jobba i?

Apple Motion och Logic, Adobe Indesign och Microsoft Excel är de verktyg jag tycker bäst om. De är välutvecklade, med smidiga intuitiva gränssnitt som passar mitt sätt att arbeta och tänka.

Vilka program vill du helst undvika?

Adobe Illustrator – trots att jag använder det varje dag. Sörjer väl fortfarande mitt favoritprogram Freehand (Affinity Designer är dock ett mycket lovande och seriöst alternativ till Illustrator.)

Har du tips på några spännande webbplatser?
  • Bruce Heavin & Lynda Weinmans livsverk lynda.com (som nyligen såldes till LinkedIn) är en fantastisk kunskapsresurs där jag har löpande årsabonnemang sedan många år tillbaka. Suveränt vare sig man bara vill gå in och kolla upp en viss funktion eller lära sig något helt nytt från grunden – och det gäller inte bara program.
  • bbc.co.uk är nog den sajt jag besöker oftast. Den innehåller många välskrivna nyhetsartiklar och intressanta reportage. På bbc.com/earth/world och bbc.com/culture/ finns det perfekt slappna-av-på-lunchen-läsning.
  • ted.com är en annan favorit som inger förnyat hopp om mänskligheten efter varje besök.
  • Slutligen vend.se/synthar-saljes som i mitt tycke är den bästa sidan i Sverige om man är intresserad av att köpa och sälja begagnade synthar … och vem är inte det?
Vad gör du på fritiden?

Att fotografera fåglar i naturen är otroligt avslappnande och indirekt meditation. Annars reser jag gärna till länder där det finns hav, berg och historiska platser till exempel Scotland, Island och Kreta. Jag har en förkärlek för karga landskap och av människan (i modern tid) orörda platser. Hemma pysslar jag med gamla synthar och datorer, spelar spel med vänner och familj, läser böcker och kollar på film.

Har du något favoritordspråk som du lever efter?

”The Journey is the Reward” dyker ofta upp i tankarna.