Förra veckan talade vi inför Marknadsföreningen i Helsingborgsregionen. Där vår VD Leif gav en liten inblick i digitaliseringens exponentiella utveckling där våra enheter snart är hälften så dyra, hälften så stora och dubbelt så bra.
Den exponentiella utvecklingen
Några av de ämnen som Leif berättade om:
  • Disruptiva företag utnyttjar den exponentiella utvecklingen. De förändrar hela branscher genom att vända ut och in på det gängse sättet att driva företag. Några av dessa företag, så kallade deacorns, värderas till 10 miljarder dollar(!) för sin unika affärsidé. Airbnb, Snapchat och Uber är några av företagen på deacorn-listan. Gemensamt för dessa företag är att de egentligen inte äger någonting, det gör användarna.
  • Hälso- och sjukvården förändras och våra sjuksystrar blir vårdens viktigaste tjänstemän. Demenssjukdomar försvinner, vi 3D-printar individanpassade proteser och våra läkartider bokas in efter vårt behov, inte kalenderbaserad planering. Om inte Watson tar över läkarnas roll och kan ställa bättre diagnoser.
  • Bil- och transportbranschen ställs på ändå när vi hittar nya sätt att transportera. När bilarna är självkörande ökar trafiksäkerheten. Bilar kan planera rutter efter trafikköer och vi slipper svära över dåligt parkerade bilar. Och vad händer med taxibranschen när Uber växer?
  • Dagens problem med resurser försvinner. Solenergi kan lagras på batteri och försörja både små hushåll och stora fabriker. Maten odlas på inomhus på höjden, med LED-lampor och konstbevattning. Den exponentiella utvecklingen gör det möjligt för hela jordens befolkning att få tillgång till både energi, mat och vatten.
 
leif_sv-14Kontakta oss gärna
Vill du veta mer om hur din bransch påverkas av den exponentiella utvecklingen? Hör av dig så berättar vi mer!
Leif Lindau
Managing partner
Strategic communication
Tel +46 40 631 62 22
leif.lindau@navigator.se