- Strategi
- HubSpot
- Hållbarhetskommunikation
- Google Ads
- Årsredovisningar
- B2B
- B2C
- Content marketing
- Corporate communication
- Digital årsredovisning
- Digital kommunikation
- Direktmarknadsföring
- E-learning
- E-postmarknadsföring
- Event
- Film
- Förändringsprocess
- Företagspresentationer
- Gerillamarknadsföring
- Grafisk profil
- Inbound marketing
- Marknadsföring
- B2C
- blog
- Blogg
- Hållbarhetsredovisningar
- Healthcare
- Innovation
- Inspirationsfrukost
- Intern implementering
- Kampanjer
- Kommunikationsplattform
- Konceptutveckling
- Kriskommunikation
- Lead Management
- Logotype
- Målgruppsanalys
- Marketing Automation
- Marknads-PR
- Mässor
- Namnstrategi
- Ny teknik
- Nyheter
- Omvärldsanalys
- PIM-system
- Positionering
- PR
- Produktlansering
- Säljdrivande kommunikation
- Säljpresentationer
- Segmentering
- SEO
- Sociala media-strategi
- Storytelling
- Tone of voice
- Trendspaning
- Undersökningar
- Utomhusreklam
- Värdegrund
- Varumärkesbyggande kommunikation
- Varumärkesstrategi
- Webb
- Artificiell intelligens
- Employer brand
- Navigators AI-skola
Tydliga mål och nyanserade KPI:er: Att hålla blicken på pucken
Skillnaden ligger i hur dessa två världar tillämpar sina metoder, och det finns mycket de kan lära av varandra. Genom att kombinera näringslivets långsiktiga affärstänkande med exempelvis ishockeyns minutiösa förberedelser, dataanalys och träning, kan båda disciplinerna bli ännu mer framgångsrika. Både inom ishockey och näringslivet spelar målsättning en avgörande roll. För ett hockeylag är det tydligt: varje match handlar om att vinna, men för att nå dit bryts målet ner i delmål – som att vinna puckinnehavet, skapa fler chanser eller hålla en hög intensitet under powerplay. Näringslivet sätter också sina mål – ofta i form av marknadsandelar, försäljningssiffror eller lönsamhetsmål. Men ishockey går ett steg längre med sina KPI:er.
Moderna ishockeylag mäter en mängd data: puls, rörelsemönster, intensitet, skottplacering, tacklingar och power-play-effektivitet. Genom denna rigorösa datainsamling kan lagen justera och finjustera sina strategier i realtid. I näringslivet används KPI:er också för att mäta framgång, men ofta på ett mer övergripande sätt (undantaget E-handel/tekniskt), där insatser oftast utvärderas veckovis eller månadsvis snarare än minut för minut. Här kan företagen lära mycket från ishockeyn. Genom att ta till sig mer detaljerade, realtidsmätningar av både individuella och kollektiva prestationer kan företag bli bättre på att snabbt anpassa sig till förändringar och optimera sina strategier i en ständigt föränderlig affärsmiljö.
Rollfördelning och flexibilitet: Rätt person på rätt position – och förmågan att byta plats
Ishockey är en sport där rollerna är tydligt definierade, från målvakt till backar och anfallare. Varje spelare har ett specifikt ansvar som bidrar till lagets framgång. En coach ser till att alla förstår sina roller och hur de kan maximera sitt bidrag. Samtidigt finns det en flexibilitet; en anfallare kan ibland behöva agera försvarare, beroende på situationen på isen.
I näringslivet är rollfördelning också centralt, men flexibiliteten är ofta mindre tydlig. Precis som ett hockeylag snabbt kan förändra sin taktik beroende på matchens utveckling, borde företag vara beredda att snabbt omorganisera sina resurser och anpassa sina team. I en snabbt föränderlig marknad är det en styrka att ha medarbetare som kan bära flera hattar och byta roller när situationen kräver det. Ishockeyns förmåga att kombinera tydliga roller med dynamiskt samarbete och anpassning är en värdefull lärdom för näringslivet.
Minutiös förberedelse: Att studera konkurrenter som motståndare på isen
En av ishockeyns största styrkor ligger i den minutiösa förberedelsen inför varje match. Lag studerar motståndare i detalj: hur de spelar, deras styrkor och svagheter, specifika spelmönster och nyckelspelare. Varje aspekt analyseras för att skapa taktiker som utnyttjar motståndarens svaga punkter och neutraliserar deras styrkor.
I näringslivet studeras konkurrenter också, men ofta på ett mer övergripande plan. Här finns en stor möjlighet att lära från ishockeyns systematiska och detaljinriktade metoder. Företag kan dra stor nytta av att analysera konkurrenters beteenden, marknadsstrategier och svagheter på ett mer rigoröst sätt – inte bara genom bred marknadsanalys, utan genom att skapa taktik som direkt svarar på konkurrenternas specifika styrkor och svagheter, precis som hockeylag gör inför en match.
Träning och utveckling: Att prioritera kontinuerlig förbättring
Ishockeyspelare tränar intensivt och systematiskt för att ständigt förbättra sina fysiska, tekniska och mentala färdigheter. Utöver den dagliga träningen på isen arbetar de även med sin fysiska kondition, styrka och mental förberedelse genom att visualisera spelet och förbereda sig mentalt inför pressade situationer.
Näringslivet, tenderar ofta att fokusera mer på ”business as usual”, där formella träningstillfällen eller kompetensutveckling sker sporadiskt. Här kan företagen ta en viktig lärdom från ishockeyns träningskultur. Istället för att se utveckling som en sekundär aktivitet borde företag skapa en träningskultur där kontinuerlig kompetensutveckling och förbättring står i centrum. Genom att satsa på regelbunden utbildning och uppdatera sina anställdas kompetenser kan företag hålla sig konkurrenskraftiga och vara förberedda för framtida utmaningar – på samma sätt som hockeyspelare är redo för vad som än händer på isen. Det ska dock sägas att näringslivet mer och mer anammar den mentala biten, att visualisera framgång, framför allt på ledningsnivå.
Feedback i realtid: Justera strategin medan matchen pågår
I ishockey är feedback en konstant process. Tränare och spelare diskuterar spelet i realtid och justerar sin taktik under pågående match. Varje förändring på isen kan leda till en omedelbar anpassning, och det är den här smidigheten och förmågan att snabbt reagera på händelser som ofta skiljer vinnande lag från förlorande.
I näringslivet sker feedback och utvärdering oftast i ett långsammare tempo, genom veckovisa eller månatliga möten. Eller dessvärre, inte alls. Förändringar tar längre tid att implementera, vilket gör att företag ibland förlorar sin konkurrenskraft innan de hinner agera. Här kan näringslivet dra nytta av ishockeyns kultur av realtidsfeedback. Genom att skapa snabbare beslutsprocesser och införa ett system för kontinuerlig feedback kan företag agera mer proaktivt, justera sina strategier i farten och vara lika smidiga som ett hockeylag som snabbt ändrar sitt spel när motståndaren förändrar sitt mönster.
Mentalt och fysiskt förberedda: Holistiskt ledarskap för långsiktig framgång
Inom ishockey är den mentala och fysiska förberedelsen lika viktig som den tekniska träningen. Att hantera press, återhämta sig från motgångar och bygga mental styrka är centralt för varje spelare. Mental coachning, meditation och strategier för att hålla sig fokuserad under stress är verktyg som hjälper spelare att prestera under högt tryck.
Näringslivet har mycket att lära av detta holistiska tillvägagångssätt. Företag bör se till att både den mentala och fysiska hälsan hos sina medarbetare är i fokus. Stresshantering, återhämtning och att skapa en psykologiskt trygg arbetsmiljö borde vara prioriterade mål. Ett företag där medarbetarna är mentalt rustade för utmaningar och har möjlighet att återhämta sig ordentligt kommer att kunna prestera bättre över tid, precis som ett ishockeylag som får rätt mentalt stöd.
Slutsatser: En vinnande kombination av data, träning och flexibilitet
Ishockeyns värld visar på en systematik och en förberedelse som näringslivet har mycket att lära av. Genom att kombinera affärsvärldens långsiktiga planering och strategiska tänkande med ishockeyns rigorösa användning av data, minutiösa förberedelser och snabba justeringar, kan företag uppnå större smidighet, flexibilitet och framgång. I slutändan handlar det om att bygga en kultur av kontinuerlig förbättring, där feedback ges i realtid, förberedelserna är noggranna och målen är tydliga. Precis som ishockeylaget vinner genom samarbete, flexibilitet och träning, kan även företag ta steget mot långvarig framgång genom att tillämpa samma principer.
Om du vill veta mer om hur ditt företag kan dra nytta av att agera och tänka som ett hockeylag (och då även följa med och se match) eller om du är nyfiken på andra strategiska möjlighet, är du varmt välkommen att höra av dig.
Relaterade inlägg
Snabbhet i strategin – nyckeln till framgång i en föränderlig värld
I en värld där förändring är det enda…
Läs hela