Vässa SEO-strategin med Topic clusters och Pillar pages
Hur vi söker på nätet har förändrats mycket över de senaste åren. Vi ser en tydlig trend i att sökfrågorna blir allt längre och mer komplexa. En bidragande faktor är såklart Voice search, som gjort att våra sökningar rört sig från enskilda sökord staplade efter varandra, till att likna ett samtal med en kompis. En kompis du kallar Siri, Alexa eller Cortana.
Nya sökbeteenden kräver nya modeller
I takt med att vårt sökbeteende utvecklas, förfinar också Google sina algoritmer. Sökmotorns spindlar som tidigare varit drillade till att matcha sökningen med specifika nyckelord har över de senaste åren fått en tuffare uppgift att lösa – att tolka intentionen med sökningen. En uppgift de fixar genom att känna igen semantiska sökord eller fraser relaterade till liknande frågor.
Frågan som återstår är bara, har din SEO-strategi hängt med på resan?
Tänk dig hur en sajt brukar vara uppbyggd. Ser du den framför dig? En startsida, några statiska sidor och en blogg. Den sistnämnda är vanligtvis platsen för löpande sökordsoptimering. Det är här du fyller på med nytt innehåll för att täcka in alla relevanta sökord och long-tail varianterna av dem.
En utmaningen med det traditionella sättet att optimera sajten på är att det snart blir väldigt många inlägg. Efter ett tag blir det svårt att bibehålla överblicken, och ha koll på vad som redan finns på sajten. Risken på sikt är därför att dina besökare upplever sajten som repetitiv och ostrukturerad. Det är här Topic clusters kommer in som en alternativ lösning för sajter med mycket innehåll.
Vad är Topic clusters, och hur funkar det?
Topic cluster model är en strategi framtagen av HubSpot, som hjälper dig fokusera på ämnen framför att stirra dig blind på enskilda sökord. I syfte att förbättra din sajts informationsarkitektur och klättra i ranking. Grundtanken är att innehållet struktureras utifrån de ämnen som är centrala för ditt företag, dina tjänster och dina kunder.
En ämnesgrupp kallas i HubSpots vokabulär för Topic cluster, och består av tre delar – Pillar content, Cluster Content och Hyperlinks. Pillar content, eller Pillar page, är den sida som täcker in alla aspekter av ett ämne på en övergripande nivå. Det är denna sida du vill leda besökaren till, och som konverteringen är tänkt att ske på. Dina pillar pages bör ligga högt upp i strukturen, för att maximera den organiska trafiken.
When considering whether something should be called a pillar page or not, ask yourself this: Would this page answer every question the reader who searched X keyword had, AND is it broad enough to be an umbrella for 20-30 posts? – HubSpot
Från varje pillar page sker internlänkningar till relaterade sidor med högkvalitativt innehåll, som gräver djupare i en specifik del av ämnet. Dessa kallas för cluster pages och har som uppgift att täcka in ett underliggande sökord, eller en long tail-version av sökordet.
Sista byggstenen är hyperlinks, alltså länkningen mellan ämnets pillar page och relaterade cluster pages. Internlänkningen har som funktion att hålla samman klustret och signalera till Google att det finns en semantisk relation mellan sidorna. Det innebär också att när en av sidorna i klustret klättrar i rankning, kommer de relaterade sidorna inom samma content cluster att hänga med.
Strategin som helhet går alltså ut på att underlätta för Googles spindlar att se kopplingen mellan olika sidor på din sajt. Och ännu viktigare, att visa att du som avsändare har hög auktoritet inom ämnet som därför förtjänar en topposition vid relaterade sökningar.
Vill du läsa fler inlägg som detta?
Prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev, så lovar vi att leverera dem direkt till din inbox.
Relaterade inlägg
Sveriges Bästa Branschblogg 2020
Varje år utser vi på Navigator den bästa bloggen inom ett antal branscher. Juryn består av byråns digitala strateger och copywriters, med lång erfarenhet och kunskap om vad som krävs för att skapa en riktigt intressant och framgångsrik branschblogg.
Vilka kanaler ska du använda för inbound marketing?
Med rätt strategi blir din inbound marketing snabbt ett ekosystem för all din digitala kommunikation. Alla kanaler hänger ihop och gör din webbplats till din bästa säljare genom att driva trafik och skapa konverteringar. I det här blogginlägget beskriver vi vilka kanaler du ska använda för inbound marketing när du vill lyckas bli kunskapsledare och attrahera nya kunder.
Så kartlägger du B2B-kundresor
Vad vill kunden höra? Vad behöver hen veta för att överväga en viss produkt eller tjänst? Hur kommunicerar man rätt? Det är fullt möjligt att kommunicera rätt budskap, till rätt person, vid rätt tidpunkt, svårigheten är ”bara” att klura ut exakt vad rätt är. Ett sätt att tackla denna tankenöt är att kartlägga kundernas köpprocesser, deras kundresor. Alla kunder är förstås olika och går igenom olika processer, men vissa gemensamma riktlinjer kan vara bra att utgå ifrån för att styra kommunikationen åt rätt håll.