Personlighet hårdvaluta i en framtid med AI

Artificiell Intelligens är på allas läppar och det går knappt en dag utan att vi får höra om nya landvinningar, eller bakslag, för tekniken. Nyligen är det många som både förvånats och upprörts av Metas initiativ att lansera AI-konton på sina plattformar. Konton som ser ut och agerar som riktiga personer, men som bara är digitala spöken.
Aftonbladet citerar en artikel i Financial Times där Connor Hayes, Metas produktchef för generativ AI, uttalar sig:
“Vi tänker oss att dessa AI-karaktärer kommer att existera på våra plattformar på samma sätt som vanliga konton. De kommer att ha biografier och profilbilder och de kommer att publicera eget innehåll.”
Om jag inte redan hade stängt mitt Facebook-konto skulle uttalandet ovan få mig att omedelbart trycka på delete-knappen. Det känns som att Meta håller på och bygger en kuliss – en snygg fasad mot gatan men fullständigt tomt där bakom. Och varför i hela friden ska jag lägga min dyrbara tid på att scrolla igenom AI-genererat innehåll? För att mata Facebooks annonsalgoritmer? Tror inte det.
Explosion av AI-content
AI handlar så klart inte bara om sociala medier. SVT Nyheter har publicerat en artikel om AI-böcker. Tydligen har bibliotekens inköpsavdelningar börjat översvämmas av AI-skrivna verk. Magdalena Ivarsson är skolbibliotekarie på gymnasieskolan Consensum i Lund och samordnar inköpen för 32 skolbibliotek. Hon har lärt sig att känna igen de AI-skrivna böckerna:
“I december 2024 tog jag emot 70 mejl, 68 av dem gällde böcker skrivna med AI. Karaktärerna ser likadana ut i alla dessa böcker och berättelserna är också lika både till innehåll och språk.”
De senaste åren har det bokstavligen skett en explosion av AI-genererat innehåll. Vid en första anblick kan det vara svårt att skilja på om materialet är producerat av en dator eller en människa, men när man skrapar på ytan faller ofta AI-kulissen ihop som ett korthus. Det känns… tråkigt och förutsägbart. Och språkligt sett lite fattigt.
En blodsugande vampyr
Diskussionen kring AI sätter ljuset på en viktig fråga. Autenticitet. Vill vi verkligen ha innehåll som är skapat av maskiner? Jag kan bara svara för mig själv, men detta är helt ointressant. Ord måste betyda något. De behöver ha en avsändare som vill säga något, annars är de bara som tomma kalorier. Man känner sig mätt, men har inte fått i sig någon näring.
Min tomhet efter att ha konsumerat AI-innehåll handlar i grunden om att vi människor är nyfikna på andra människor. Vi vill ta del av andras upplevelser och tankar. Filmer som börjar med brasklappen “Based on a true story”, smäller ofta högre än vanlig fiction. Det känns spännande att historien som rullas upp har hänt på riktigt. Det innebär att det även skulle kunna hända mig.
Utan tvekan kommer AI att bli bättre och bättre på att efterlikna mänskligt producerat innehåll. Dock saknar den en avgörande egenskap – personlighet. Den har inga egna erfarenheter, ingen drivkraft och inget ego. Den saknar medvetande och ambitioner och kan bara servera en pyttipanna av tidigare skapat innehåll. Resultatet kan uppfattas som en riktig historia, men egentligen så staplar den bara ord utifrån en kontextbaserad sannolikhetskalkyl. Ord som inte betyder något för AI, eftersom den saknar känslor. Och det är här AI avslöjar sig som den vampyr den i grunden är. AI fungerar bara när den har andras blod att livnära sig på.
Äkthet slår AI
Som skribent kan jag ibland kritiskt granska mig själv och undra varför jag ska försöka skapa något nytt. Allt är ju redan sagt. Alla historier är redan berättade. Vad kan jag tillföra som ingen annan skrivit?
Det enkla svaret är – min version. Bara jag kan berätta mina historier, med min personliga röst. Jag har mitt sätt att se på världen, och detsamma gäller för dig. Som människor är vi unika, med alla våra egenheter. Och vi är inte perfekta, tack och lov. Faktum är att våra mänskliga fel och brister kan bli vår största tillgång framöver.
När nyhetens behag kring AI har lagt sig kommer vi att kräva mer av det innehåll vi tar del av. När maskinen kan vara snabb och rationell kan vi människor kontra med erfarenhet och personlighet. Äkta känslor kommer då att trumfa den tunna, generiska AI-soppan alla dagar i veckan.
Personlighet är den hårdvaluta som ingen AI kan matcha. Det inger hopp!
Relaterade inlägg
Vad kan ett bi lära oss om nytänkande?
En viktig beståndsdel i kreativitet är nytänkande. Att inte följa flocken utan att både våga och kunna gå sin egen väg. Det är lätt att tro att det skulle vara ett genuint mänskligt beteende. Men faktum är att vi inte är ensamma om detta. Du behöver bara gå till närmaste bikupa för att se hur naturen har inympat kreativt tänkande även i insekter. Och, precis som för ett företag, handlar det om långsiktig överlevnad.
Hur mår ditt varumärke? Så gör du en brand audit.
Ett varumärke är mer än en logotyp eller en färgpalett – ett varumärke är summan av hur människor uppfattar ditt företag, vad ni står för och hur ni skiljer er från konkurrenterna. Men hur vet du om ditt varumärke faktiskt lever upp till sina löften och förblir relevant på marknaden? Här kommer ”brand audit” (varumärkesanalys) in i bilden. Att göra en brand audit är som att göra en hälsocheck på ditt varumärke: du får insikter om hur det mår, hur det presterar och vad som kan förbättras.
Vad krävs för en lyckad positionering?
Antalet produkter och varumärken på marknaden har fullkomligt exploderat de senaste åren. En tydlig och genomtänkt positionering är idag helt avgörande för att man ska hamna top-of-mind med sitt varumärke.