Commercial Due Dilligence eller Nulägesanalys – samma men olika?

Av Peter Imhäuser den 1 April, 2025

I samband med ett företagsförvärv är “Commercial Due Diligence” en central del av beslutsunderlaget. Samtidigt arbetar många företag med nulägesanalyser för att fatta strategiska beslut kring tillväxt, marknadspositionering och affärsutveckling. Men hur skiljer sig dessa analyser egentligen åt? Eller är det snarare så att de är två sidor av samma mynt?

Likheter mellan Commercial Due Diligence och Nulägesanalys

En Commercial Due Diligence syftar till att utvärdera ett företags kommersiella attraktivitet och framtidsutsikter innan en potentiell investering, fusion eller förvärv. Målet är att få en djup förståelse för företagets marknadsposition, konkurrenskraft och långsiktiga potential och då krävs det en noggrann analys. Detsamma gäller en nulägesanalys även om denna ofta görs med lite annat syfte. Båda typerna av analyser innehåller inte sällan samma analyspunkter, exempelvis:

  • Marknadsanalys: Marknadens storlek och tillväxtpotential
  • Konkurrentanalys: Konkurrenter, deras marknadsandel och konkurrensfördelar
  • Kundinsikter: Kundbas, lojalitet, kundnöjdhet och beteendemönster
  • Finansiell granskning: Intäktsströmmar, lönsamhet och framtidsprognoser
  • Operativ analys: Verksamhetsprocesser, leverantörskedjor och effektivitet
  • Strategisk passform: Hur företaget passar in i köparens långsiktiga strategi
  • Riskbedömning: Potentiella risker, såsom marknadsvolatilitet och regleringsutmaningar

Båda typerna av analyser kan ge beslutsfattare möjlighet att säkerställa att affärsmodellen är hållbar och lönsam, att avkastning och potentiella risker är inventerade, att eventuella varningssignaler är utvärderade och att beslut kan fattas på välgrundad fakta. Skillnaden ligger ofta i vad som händer efter analysen.

Skillnader mellan Commercial Due Diligence och Nulägesanalys

Den största skillnaden ligger ofta i syftet och mottagaren. Commercial Due Diligence genomförs primärt i samband med investeringar och förvärv, där en investerare behöver en faktabaserad bedömning av en verksamhets potential och risker. En nulägesanalys används snarare av företagsledningar för att styra sin egen utveckling, till exempel inför en marknadsexpansion eller repositionering.

En annan skillnad är tidsramen och djupet. En Commercial Due Diligence genomförs ofta under tidspress och måste vara snabb men ändå tillräckligt djup och omfattande för att ge en trygg grund för beslut. Nulägesanalyser kan ofta vara mer långsiktiga och iterativa, där insikterna omsätts i strategiska initiativ över tid. Det viktiga här är att analysen inte bara stannar på pappret – utan leder till verklig förändring och såväl interna som externa aktiviteter.

Varför kallar vi det olika?

I grunden är Commercial Due Diligence och nulägesanalys mycket lika. Skillnaden i begrepp handlar till stor del om kontext. I förvärvssammanhang används ofta en specifik terminologi för att signalera en metodisk, investeringsorienterad analys medan man inom företagen som en del av affärsstrategin gör sina analyser för att förstå sin nuvarande position och skapa framtida tillväxt.

Men faktum är att de verktyg och metoder som används i en Commercial Due Diligence kan tillföra stort värde även för företag som vill utveckla sin affär. Genom att tillämpa en mer investeringsdriven analysmodell kan företagsledningar fatta mer insiktsdrivna och strukturerade beslut. Men analysen i sig räcker inte – den måste omsättas i handling.

Här finns en tydlig fördel att anlita en partner som Navigator, som inte bara genomför analysen, utan också hjälper till att ta fram och implementera de strategiska initiativen. En korrekt genomförd analys kan visa exakt vad som behöver göras – men det är i genomförandet som värdet skapas. Från marknadsstrategier, varumärkesplattformar och kommunikationskoncept till produktlanseringar, digitala strategier och marknadsföringsaktiviteter – vi ser till att insikter omsätts i handling och konkret affärsutveckling.

Förstå marknaden, se möjligheterna och skapa konkreta åtgärder

Oavsett om det kallas Commercial Due Diligence eller nulägesanalys handlar det i grunden om att förstå en marknad, dess aktörer och affärsmöjligheter. Med rätt analysverktyg kan både investerare och företagsledningar skapa starkare strategiska beslut. Men insikter utan handling leder ingenstans. Den stora frågan är inte vad vi kallar det – utan att analysen omvandlas till konkreta åtgärder som driver tillväxt och framgång. För förvärvande bolag kan detta vara avgörande för att realisera affärspotentialen i en investering. För företag kan det vara skillnaden mellan stagnation och tillväxt.

Om du är intresserad av att höra mer om hur vi kan hjälpa dig och ditt företag, är du varmt välkommen att kontakta oss.

Hör av dig om du vill veta mer eller vill ha hjälp med din kommunikation.
Peter Imhäuser
Client Director
+46 733 43 99 27
peter.imhauser@navigator.se

Relaterade inlägg

Stärk ditt employer brand och rekrytera enklare med Teamtailor

8 May, 2023

Att ha ett starkt employer brand har blivit alltmer betydelsefullt. För många företag är ny kompetens en av de viktigaste faktorerna för fortsatt tillväxt och framgång. Med hjälp av den digitala rekryteringslösningen Teamtailor är det enklare än någonsin att både stärka sitt arbetsgivarevarumärke och attrahera nya medarbetare.

Läs hela

10 tips på hur du stärker ditt employer brand

8 Aug, 2023

Om du jobbar inom marknad eller HR är du säkert väl bekant med begreppet employer brand som handlar om hur ett företag uppfattas av nuvarande och potentiella medarbetare. Employer branding har varit allt mer på tapeten de senaste åren och om ditt företag ännu inte börjat arbeta med detta är det hög tid nu. Vi ger dig 10 punkter att börja med!

Läs hela

Håll varumärkesstrategin levande

8 Feb, 2024

En av grundpelarna i Navigators verksamhet är varumärkesstrategi. Att i nära samarbete med våra uppdragsgivare förstå och beskriva själen i ett företag, allt för att kunna förflytta varumärket i önskad riktning. Precis som med träning tar det tid och energi att bygga ett varumärke, och det är ett arbete som ständigt måste upprätthållas. Gör man inte det kan det gå väldigt fel.

Läs hela