Skrivkramp och det vita papprets förbannelse

Av Mikael Jisander den 15 January, 2025

Det är trettio minuter sedan du skapade ett nytt Word-dokument. Skärmen är vit som en snöstorm på Österlen. Markören blinkar uppfordrande i vänstra hörnet. Inte en enda bokstav har ännu skrivits, och inombords börjar frustrationen växa. Ska det verkligen vara så svårt att komma igång?

Alla som någonsin försökt formulera sig i text känner igen situationen. Det vita papprets förbannelse, även kallad skrivkramp. Det handlar om att du har ett uppdrag att slutföra, en text som ska skrivas, men du kommer helt enkelt inte igång. Det har låst sig. Och ju längre tiden går desto värre blir blockeringen. Vad göra?

Trettio år av skrivkramp

Först och främst vill jag säga – lugn, du är inte ensam. Det är inte du som är värdelös, alla kan få skrivkramp. Och som tröst kan du ju tänka på att du bara suttit trettio minuter – inte trettio år. Detta rekord innehas av journalisten Joseph Mitchell på tidskriften The New Yorker. Han var under många år uppskattad för sina välskrivna reportage om den vanliga människan i storstaden. Mitchell var perfektionist och lade enormt mycket tid och kraft på att researcha och skriva sina artiklar. I takt med att hans berömmelse steg, fick han allt mer fria händer och inga deadlines att förhålla sig till. Detta visade sig bli ödesdigert.

1964 slog skrivkrampen till. Varje dag kom Joseph Mitchell till sitt kontor på tidningen, stängde dörren bakom sig och satte sig och stirrade på sin skrivmaskin. När han slutligen dog 1996 hade han inte publicerat en enda artikel på trettio år.

Den viktiga starten

En av förklaringarna till Mitchells skrivkramp är säkerligen de höga krav han ställde på sig själv. Prestationsångest kan vara förödande för en kreativ människa. Det hjälper inte att fylla huvudet med tankar på hur briljant slutresultatet måste bli, du behöver börja i helt andra änden. Med den första bokstaven. Som bekant, även en tusenmilaresa börjar med ett enda steg.

Tänk på trädgårdsmästaren. Han står inte vid sin odling och undrar varför det inte växer några tomater. Han börjar med att så ett frö. Du ska göra detsamma. Skriv ditt första ord, det spelar ingen roll vilket. Skriv din första mening, och bry dig inte om att det blir skit. Det är okej. För vet du vad, när du väl har satt text på pränt kan du alltid gå tillbaka och redigera. Det är i redigeringen texten ska bli bra på riktigt, inte i första utkastet.

Vänta inte på inspiration

Det gäller alltså att komma igång, inte sitta och fundera på slutresultatet. Eller ännu värre, vänta på inspiration. Den välkände spänningsförfattaren Stephen King säger i sin skrivhandbok Att skriva att “amatörer sitter och väntar på inspiration, alla vi andra stiger upp och går till arbetet”. Så är det. Visserligen är skrivandet ett kreativt arbete som kräver både tid och tankearbete, men det är också ett hantverk. Man måste plocka fram hammaren och slå i första spiken för att snickra ett hus.

6 tips för att häva skrivkramp

Men… om du ändå sitter fast. Om det är totalt stopp. Då behöver du en propplösare. Något som rensar systemet så att du kan få en fräsch start. Här är några helt ovetenskapliga tips som jag kan rekommendera:

Lägg ifrån dig mobilen

Mobilen är en källa till distraktion, med allt spännande som pockar på din uppmärksamhet. Stäng av den, lägg den i ett annat rum, så kan du enklare fokusera på din uppgift. Att skriva.

Ta en paus

Hämta en kopp kaffe. Gå en kort promenad. När du reser dig upp och gör något annat så kan du komma tillbaka till dokumentet en stund senare med en rensad hjärna.

Använd AI

Be Chat GPT, eller annan valfri AI-tjänst, att skriva inledningen till din text. AI-texten behöver inte ens vara särskilt bra, men den kan vara den start du behöver.

Skriv något annat

Formulera det där mailet du ändå måste skriva idag. Bara genom att byta skrivfokus kan skrivkrampen försvinna.

Läs

Grunden till att skriva är att läsa, det vet alla skrivande människor. Läs ett kapitel i en bok, eller läs en intressant artikel, så fyller du huvudet med andras ord.

Skriv regelbundet

Detta kanske inte löser skrivkrampen för stunden, men att skriva regelbundet är det långsiktigt bästa sättet att försäkra dig om att få flow i skrivprocessen.

 

Vill du ha hjälp med din kommunikation. Hör av dig.
Maria Hoffstein
Client Director
+46 733 43 99 10
maria.hoffstein@navigator.se