5 steg för framgångsrika B2B-webinars

Webinar

B2B-köpare kan hitta mycket information på ditt företags webbplats, men för att de ska bli köpmogna behövs det mer än hårda fakta och siffror kring dina produkter och lösningar. Det kräver en relation. Ett sätt att utveckla relationer och förtjäna dina målgruppers förtroende är att öppna upp för en dialog. B2B-webinars är ett effektivt marknadsföringsverktyg för att kommunicera innehåll som stärker din kunskapsledande position, genererar leads och engagerar befintliga prospects. Så, om du hittills valt bort det i din marknadsföringsstrategi, läs vidare för konkreta tips om hur du skapar effektiva och engagerande B2B-webinars.

1. Ta hjälp av säljteamet för innehållsgenerering

En framgångsrik webinarstrategi bygger på en kombination av försäljning och marknadsföring. Om marknadsföringsteamet skapar innehåll som inte stöttar konverteringen, kommer det inte vara en framgångsrik insats för att driva högkvalitativa leads till säljteamet. Det kan vara svårt att veta vilket innehåll som kommer att pricka helt rätt. Men som tur är finns det interna experter att fråga när det kommer till vilka innehållsidéer som kan komplettera säljsamtalet – säljarna själva. Så istället för att gissa vad säljteamet vill att nästa webinar ska fokusera på, fråga dem.

Låt säljarna vara en del i planeringsfasen. Skapa ett gemensamt möte för att spåna idéer utifrån de utmaningar och behov era potentiella kunder står inför. Att skapa delaktighet och ägarskap säkerställer också att säljarnas uppföljning med deltagare efter webinariet blir mer sömlöst.

2. Nå ut bredare genom co-marknadsföring

När ni har hittat ett relevant ämne för nästa webinar är det ditt jobb som marknadsförare att få så många ögon som möjligt att titta på det. Hitta gärna en samarbetspartner för att skapa intresse och öka räckvidden. Försök hitta ett företag som kan bidra med ny kompetens och expertis i samtalet, och som har en liknande målgrupp som er. Om du valt rätt partner bör det inte uppstå någon konkurrens er emellan eftersom ni erbjuder kompletterande tjänster eller produkter. Inför webinariet marknadsför båda parter evenemanget i sina kanaler och till sina målgrupper. Detta innebär en ökad varumärkeskännedom för respektive företag och tillgång till en helt ny grupp av leads.

3. Tänk bortom PowerPoint och ett talande huvud

Formatet med en PowerPoint som visas i bakgrunden och en person som talar på skärmen har gjorts gång på gång. Ofta leder det till att åhörarna zoomar ut och börjar tänka på annat. Försök släppa behovet av att hålla dig till manus, bokstavligen. Låt istället två personer prata om ett ämne eller skapa ett panelsamtal med en värd som ställer frågor. Det gör webinariet mer levande. Uppmuntra också deltagarna att ställa frågor genom en chatt eller en hashtag i sociala medier. Eller be dem att skicka in frågor i förväg, som sen besvaras live i webinariet. Detta bidrar till högre engagemang och förhoppningsvis kommer de människor som skickat in frågor vara mer benägna att dyka upp den dagen.
Ett annat sätt att engagera är att skapa en landningssida med en röstningsfunktion, där deltagarna kan rösta fram de mest intressanta frågorna. Det hjälper dig också att prioritera det material som publiken är mest intresserad av.

4. Skapa smarta flöden för automatisering

Skapa automatiserade flöden som underlättar för dina säljare och ökar chansen att fler prospects anmäler sig till webinariet. Du kan till exempel skicka ut påminnelser med respektive säljares namn till prospects som har fått en inbjudan men ännu inte anmält sig, skapa e-mailmallar som säljarna kan använda i sin direktkommunikation med prospects, eller skapa ett flöde där säljaren meddelas när ett prospect har anmält sig till webinariet. Det hjälper säljarna i arbetet med att engagera och konvertera prospects.
Även om du fått in anmälningar så betyder det inte att alla deltagare kommer att dyka upp. Om du marknadsfört ett webinar 1–2 veckor i förväg kommer en del av de som anmält sig att glömma när det var. Skicka ut påminnelser via e-mail någon dag före evenemanget för att se till att så många som möjligt dyker upp.

5. Skapa en intern webinarhub

En stor del av processen före och efter webinariet är också att se till att säljarna får rätt information. Skapa en lättillgänglig webinarhub med följande information:

  • On-demand inspelningar av alla webinars
  • En kalender med tidigare och framtida webinars
  • Dokumentation som beskriver varje webinars mål, titel, målgrupp, stadie i säljprocessen, huvudpunkter, högtalare och logistik
  • Marknadsföringsmaterial och e-mailmallar
  • Insamling av text, grafik och CTA:s som säljare kan använda i sin direkta kommunikation
  • En funktion för att samla nya ämnesförslag och allmän feedback från säljteamet

 

Vill du ha fler tips?

Ladda ner vår E-bok Utveckla din Content Marketing i rätt riktning. Den är fylld med tips för att arbeta framgångsrikt med content marketing.

Sara Harlin
Digital Strategist
SEO, web and social media
Tel +46 40 631 62 19
sara.harlin@navigator.se

 


 

leif_sv-14Vi hjälper dig gärna

Vi kan stötta dig med allt från strategi till produktion av innehåll som konverterar, hör av dig så berättar vi mer.

Leif Lindau
Managing Partner
Strategic communication
Tel +46 40 631 62 22
leif.lindau@navigator.se

 

Share