Dags för nästa årsredovisning. Vilka trender är det egentligen som gäller?

Så fort bläcket torkat i den analoga redovisningen eller alla ettor och nollor lugnat ner sig i den digitala, då är det dags att ta itu med nästa års publikation. Varje år samma process. Men med jämna mellanrum kan det vara bra att stanna upp och reflektera, innan du fortsätter springa. Vad skulle du kunna göra annorlunda? Vet du hur många som läser eller besöker redovisningen? Utnyttjar du innehållet i era andra kanaler? Vilka delar skulle du kunna förbättra?

Fyra framåtriktade trender

För dig som nu stannat upp och funderar, har vi sammanställt några av de viktigaste trender som råder för tillfället. Vissa är säkert självklara medan andra är mindre uppenbara. Se om det är några av dessa som kan inspirera dig att tänka nytt och fundera över vilket jobb du vill att din nästa redovisning ska göra för dig och ditt företag.

  1. Skapa digital årsredovisning

För tio år sedan var det hett att tänka digital redovisning. Sedan svalnade intresset eftersom många insåg att de även behövde den analoga. Nu ser vi åter ett uppsving. Många av fördelarna är uppenbara som de är spridningsbara och kan innehålla film, interaktiva illustrationer, ljud mm. Men en annan stor fördel är att innehållet är sökbart. Bygger du upp redovisningen på rätt sätt kan du täcka upp för många relevanta sökfraser. Självklart får du även koll på besöksstatistiken så att du vet om någon läser varje enskild sida och om det är vissa sidor som inte läses alls (gud förbjude).

  1. Ta fram en one-pager

En annan trend är att många gör en kortårsredovisning såsom en onepager med den viktigaste informationen. One-pagern är lätt att sprida och har bra prestanda för den som vill läsa på mobilen. Samtidigt förmedlar den all den viktigaste informationen och är tillgänglig även för en bredare målgrupp. One-pagern kan även vara ett viktigt verktyg i företagets employer branding-aktiviteter. De visar på att man ligger långt framme och är ett bra dokument för den vill sätta sig in i verksamheten som potentiell anställd.

  1. Förmedla företagets story

Ytterligare en stark trend är att försöka förmedla företagets brand story och vad man gör för att bidra till en hållbar och bättre värld. Det är viktigt att själen i företaget kommer fram eftersom det i en snabbt föränderlig värld är intressant för allt från investerare till kunder och konsumenter att veta vilket syfte företaget fyller. Vilket berättigande har ditt företag för sin existens? Och varför ska någon vilja investera i just det, antingen genom att köpa aktier eller genom företagets produkter eller tjänster?

  1. Spegla bolagets digitala transformation

Flera företag inspireras idag också av de ledande globala teknikvarumärkena som Apple, Amazon och Google och visar gärna upp sina insatser inom innovation och design. De vill förmedla hur man tagit sig an digitaliseringen och även i de mest traditionella branscher innehåller redovisningen buzzwords som AI, machine learning och robotics. Det är inte fel att anamma denna trend, men då är det såklart viktigt att vara transparent och spegla det som verkligen görs utan att försköna (allt för mycket) och att du är realistisk kring era framtida ambitioner.

Dags att tänka nytt?

Det krävs mycket tid och resurser för att skapa en riktigt bra årsredovisning. Strategier utvärderas, tankar tydliggörs, intressanta projekt lyfts fram och framtiden målas upp. Men, trots hårt arbete blir de ofta bara en punkt som bockas av på bolagsstämman. Vi tycker det är dags att göra årsredovisningen och hållbarhetsredovisningen till ett av företagets viktigaste varumärkesbyggande och relationsskapande kommunikationsverktyg. Håller du med?

niclas_sv-14Boka tid för en diskussion?

Hör gärna av dig om du vill ha tips på fler insikter eller bara lite ny input i processen.

Niclas Bergenblad
Creative Director
Digital and innovation strategy
Tel +46 40 631 62 13
niclas.bergenblad@navigator.se
Share