Vilket är bästa systemet för inbound marketing?

Enligt beräkningar kommer marknaden för system inom inbound marketing och marketing automation vara värd hela 5,5 miljarder under 2019. Behovet av att kunna hantera och segmentera leads och konvertera dem till kunder har alltid varit utmaningen för marknad och sälj, och i synnerhet att kunna göra det skalbart och automatiserat. Dörren har öppnats för nya mjukvaror och idag är ett marketing automation-system ett av de viktigaste verktygen för att skapa personaliserade och relevanta kommunikationsflöden.

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig med inbound?

Boka en gratis konsultation idag!

Stort i USA, växer i Sverige

I USA använder mer än 65 procent av företagen någon form av system för automatisering. Ju mer marknaden breder ut sig, desto lägre blir kostnaden för att använda dem. Intresset växer sig större även på svenska marknaden och vi ser att flera av våra kunder är på jakt efter det system som kan svara upp mot deras behov bäst. Vill du veta mer om inbound marketing kan du ladda ner vårt whitepaper här. Här kan du läsa mer om vårt erbjudande inom inbound marketing.

Vad kännetecknar ett inbound marketing-system?

De flesta mjukvaror för inbound marketing och marketing automation är utvecklade för att hantera leads och kampanjer. Vanligtvis tänker vi på ’kampanjer’ som en tidsbestämd engångsföreteelse, till exempel ett erbjudande, som kommuniceras ut i linjär form till kunder och prospects. Inom marketing automation ska det istället ses som ett kommunikationsflöde som triggas av att mottagaren agerar på något online. Email står i centrum för detta kommunikationsflöde, men ett marketing automation-system är mer än bara ett eposthanteringssystem. Det innehåller fler funktioner och kan kopplas till fler kanaler, till exempel sociala medier och sms. De flesta system erbjuder möjligheten att skapa landningssidor. Dessutom kan kommunikationsflödena göras mycket komplexa genom segmentering, personalisering, triggers, med mera.

Systemenen är molnbaserade och de flesta innehåller följande funktioner:

 • Epostmarknadsföring
 • Skapa och anpassa landningssidor
 • Lead management
 • Lead scoring
 • Mätning och analys

Vad ska du tänka på när du väljer?

Det finns en uppsjö mjukvaror för marketing automation och det kan vara svårt att veta hur man ska utvärdera vilket system som passar de egna behoven bäst. Några parametrar att ta i beaktande:

 • Integrering med CRM-system
  Systemet bör kunna integrera MA-systemet med era befintliga system, CRM-systemet. Många av systemen har inbyggda CRM-system och det är enkelt att hantera kontakter. System utan egna CRM brukar kunna integreras med det egna via tredjepart.
 • Användarvänlighet
  Marketing automation är en komplex process där content-strategin ska samsas med bland annat segmentering, mätning, lead generering och CRM-hantering. Att verktyget känns användarvänligt och intuitivt är en förutsättning för att fortsätta använda verktyget. De flesta mjukvaror erbjuder olika former av testperioder eller demovisningar som kan ge en inblick i verktyget innan beslutet fattas.
 • Kostnad och omfång
  Många system på marknaden har relativt låga kostnader för sina basic-erbjudanden. Dessa är ofta kraftigt begränsade, till exempel i antal kontakter eller antal mail man kan skicka mer månad. Mer komplexa kommunikationsflöden, riktade åt större målgrupper, har en högre prislapp och kräver större kapacitet och noggrannare beräkningar för att veta att investeringen kan räknas hem.

System på marknaden

Vi har satt samman en övergripande lista över 7 olika system för marketing automation. Några av verktygen har vi själva testat, medan andra är nya även för oss. Ambitionen är att presentera de vanligaste verktygen på marknaden och sammanställa de vanligaste åsikter användarna har om produkterna. Systemen vi tittat på:

 1. Hubspot
 2. Marketo
 3. ActOn
 4. Salesforce/Pardot
 5. ActiveCampaign
 6. Apsis lead/pro
 7. Mailchimp

 

Hubspot

HubSpot är en allt-i-ett system för inbound marketing, där marketing automation är en del. Det är en världsledande plattform med över 52 000 användare i mer än 100 länder. Det består av verktyg för marknadsföring, försäljning och kundservice, kombinerat med ett CRM-system. Systemet är helt inriktat på inbound marketing och lägger stor vikt vid SEO, blogg och landningssidor och rapportering. Hubspot har högt fokus på användarvänlighet.

Vad tycker användarna?

Hubspots användare är överlag mycket nöjda med produkten, och flera användare är ivriga ambassadörer som ger systemet högsta möjliga betyg.

Fördelar

 • Välkänt allt-i-ett-lösning med allt du behöver för en digital närvaro
 • Användarvänligt gränssnitt och funktioner för segmentering och skapande av listor
 • Överskådlig visualisering av data/trafik som ger full kontroll på vad som sker i hela köpresan
 • Mycket utbildningsmaterial och supporttjänster

Nackdelar

 • Saknar visuell översikt kring kampanjer och workflows
 • Hög månatlig kostnad. Hubpot erbjuder en gratisversion och en starter-version, men dessa är mycket begränsade

Vem kan använda Hubspot?

Hubspot används av medelstora och stora företag. Som helhetssystem kräver Hubspot en onboarding som innebär att digitala och sociala kanaler integreras i verktyget. Onboardingen kräver tid och engagemang eftersom stor vikt läggs på att användarna ska förstå och anamma inboard marketing-synsättet.

Betyg på TrustRadius: 8,3 av 10

 

Marketo

Marketos plattform erbjuder alla funktioner som behövs för marketing automation och lead management. Mer avancerade features är personalisering av websajter, retargeting, och sms-marknadsföring. Marketo kan integreras med bland annat Salesforce och Microsoft Dynamics CRM. Det innebär att säljrepresentanter kan få en tydlig bild över sina leads och deras köpprocesser, och sedan anpassa sin bearbetning därefter. Dessutom har Marketo ett online community av användare som delar idéer, samarbetar och påverkar den vidare utvecklingen av verktyget.

Vad tycker användarna?

Även Marketos användare är mycket nöjda med systemet och många tycker att det passar för alla steg i den dagliga kundkommunikationen.

Fördelar

 • Användarvänligt och smidigt när verktyget väl är igång
 • Samlar information om kampanjer, formulär, marknadsföringsmaterial på ett ställe
 • Enkelt att bygga komplexa kampanjer i multipla kanaler

Nackdelar

 • Integrationen med Dynamics är inte lika väl utvecklad som med Salesforce
 • Användare har upplevt att supportärenden inte behandlas tillräckligt fort
 • Rapporteringsverktyget upplevs vara lite väl enkelt

Vem kan använda Marketo?

Marketo kan användas av företag oavsett storlek. Det är ett relativt komplicerat system och kräver en viss teknisk kompetens för att rullas igång. Marketo passar därför bäst för företag som är redo att göra en större investering i både tid och pengar för att gå igång med marketing automation.

Betyg på TrustRadius: 8,0 av 10

 

ActOn

Act-On är en marketing automation-system, som liksom Hubspot har ett högt fokus på användarvänlighet. Förutom de vanliga featuresen har ActOn också en  webinar-funktion som gör det enklare för användaren att erbjuda webinars som en del av sin inbound-strategi. ActOn grundades 2008 och har sedan dess mottagit flera utmärkelser för sin snabba utveckling.

Vad tycker användarna?

ActOns användare har överlag mest positiva recensioner om systemet. Som ett helhetssystem är det enkelt att använda, men som för både Hubspot och Marketo är ingångströskeln hög och något komplicerad.

Fördelar

 • Mycket bra kundsupport
 • Enkelt att skala upp efter behov
 • Bra integration: både som helhet med Salesforce, och nere på kampanjnivå med andra system, som Google Ads

Nackdelar

 • Drag-and-drop gränssnittet är inte visuellt
 • Databasen upplevs vara rörig och svårarbetad
 • Långa laddningstider för olika moment i systemet

Vem kan använda ActOn?

ActOn används främst av medelstora och stora företag

Betyg på TrustRadius: 7,0 av 10

 

Salesforce/Pardot

Pardot är Salesforces mjukvara för marketing automation. Det är ett av förtegets Marketing-tjänster och synkar med Salesforces eget CRM-system. Förutom Pardot som är inriktat på B2B-kunder, erbjuder Salesforce och Marketing Cloud med inriktning på slutkonsumenter. Pardot kan även integreras med andra CRM-system och med Google Analytics och Ads.

Vad tycker användarna?

Pardots användare är framförallt nöjda med hur systemet funkar ihop med Salesforce.

Fördelar

 • Populärt CRM-system
 • Brett utbud av funktioner och verktyg för avancerad personanpassad kommunikation och analys
 • Erbjuder kostnadsfria online-verktyg för utbildning och support
 • Smidiga drag and drop-funktioner

Nackdelar

 • En av de dyrare plattformarna
 • Konfiguration och installation kan vara svårt och tidskrävande och systemet kräver en del tekniska anpassningar under implementeringsprocessen
 • Komplext system som tar ett tag att sätta sig in i, vilket kan kännas som en tröskel för dem som behöver ha insyn i verktyget men inte kommer att arbeta dagligen med det
 • Mätfunktionen är ganska grund

Vem kan använda Pardot?

Pardot passar den som vill ha ett rent marketing automation-system. Särskilt smidigt för de företag som idag använder Salesforce. Enligt recensioner är det ett komplext men lättnavigerat system, alltså krävs viss tekniska förkunskap för att dra nytta av Pardot fullt ut.

Betyg på TrustRadius: 7,4 av 10

 

ActiveCampaign

ActiveCampaign har gått från att bara vara ett eposthanteringssystem till att idag även innehålla ett marknadsföringsverktyg och ett CRM-system. ActiveCampaign kan integreras med flera ledande CRM-system via trejdepart och den har också egna lösningar för sales force automation (SFA), så som kontakthantering, spärning, pipeline management och lead scoring.

Vad tycker användarna?

ActiveCampaign får ett högt betyg av användarna. Mest uppskattat är taggningsfunktionen, som gör det lättare att segmentera och hantera listor.

Fördelar

 • Bra gränssnitt och intuitiv design
 • Möjlighet att dela kampanjer under uppbyggnad med andra admins
 • Stort utbud av triggers att använda

Nackdelar

 • CRM-systemet är inte tillräckligt starkt för mer komplexa
 • Både email- och formulärbuildern uppfattas av vissa användare som klumpiga och svåra att använda
 • Flera användare är missnöjda med företagets support och kundtjänst och tiden för att få sina ärenden behandlade

Vem kan använda ActiveCampaign?

ActiveCampaign vänder sig i första hand till små och medelstora företag.

Betyg på TrustRadius: 8,5 av 10, betyget är dock inte baserat ActiveCampaign som ett marketing automation-system

 

Apsis lead/PRO

Apsis erbjuder ett flertal moduler för digital marknadsföring. En samlad plattform, Apsis One, är under utveckling men har i skrivande stund inte lanserats brett med alla funktioner. Apsis produkter brukas av mer än 6 000 användare i 50 länder världen över. Flera delar av e-mailen kan A/B-testas och bevakning och mätning görs enkelt inne i systemet.

Vad tycker användarna?

Åsikterna om Apsis går isär, vissa användare är mycket nöjda medan andra inte tycker att systemen uppfyller deras krav. Här är några av kommentarerna.

Fördelar

 • Välkänt varumärke på skandinaviska marknaden och användningen är utbredd
 • Apsis pro har en inbyggd eventadministreringsfunktion som automatiserar inbjudningar och påminnelser och bevakar mottagarnas respons
 • Även en inbyggd funktion för undersökningar och frågeformulär

Nackdelar

 • Gränssnittet känns omodernt och inte intuitivt
 • För enkel mätning
 • Supporten fungerar ibland mindre bra

Vem kan använda APSIS?

Apsis verktyg kan användas av såväl mindre som större företag. När Apsis lanserar sin One-lösning kommer denna att kunna integreras med både CMS och CRM-system.

Betyg på TrustRadius: saknas

 

Mailchimp

Mailchimp är en marknadsföringsplattform för mindre företag. Mailchimp är i första hand ett eposthanteringssystem som har utvecklats till att nu även kunna hantera marketing automation. Deras “Automation Builder” gör det möjligt att skapa riktade e-postmeddelanden som skickas utifrån ett visst datum, händelse eller aktivitet. Mailchimp är ett av de mest välkända verktygen för epost och varje dag skickas mer än 600 miljoner email från deras plattform.

Vad tycker användarna?

Mailchimp har ett trevligt och modernt sätt att tone-of-voice och erbjuder flera smarta funktioner till ett lägre pris.

Fördelar

 • Bra information och guider på sajten
 • Enkelt system med “drag and drop”-funktioner
 • Bra rapporteringsverktyg i Pro-versionen, med möjlighet att skapa segment för att se mönster
 • Erbjuder förinställda flöden med definierade triggers och tidslinjer

Nackdelar

 • Begränsat antal automationsfunktioner med grundläggande funktioner. ”Mer e-postmarknadsföringsverktyg än en customer engagemang plattform” enligt recensioner
 • Formulärbyggaren är inte lika initiutiv som övriga MailChimp
 • Lead scoring, som mäter hur “hett” ett lead är saknas

Vem kan använda Mailchimp?

MailChimp är snarare ett system för email marketing med vissa marketing automation-funktioner, än ett renodlat MA-system. Därför är det ett enklare system som passar företag med mindre behov och kapacitet att hantera marketing automation.

Betyg på TrustRadius: 8,2 av 10, betyget är dock inte baserat MailChimp som ett marketing automation-system

Sammanfattning

Marknaden för inbound marketing och marketing automation växer sig allt starkare och nya system dyker ständigt upp. Generellt kan sägas att tröskeln för att börja använda de större och mer komplexa systemen kan vara hög och kräva både tid och teknisk kompetens för att komma igång med. Flera av de enklare systemen kan gott och väl möta mindre aktörers behov. Men även om priset är lägre för dessa är det viktigt att se över att även de klarar de krav som behöver uppfyllas. Helhetslösningar har fördelen att samla all information, alla funktioner och alla löpande uppdateringar om kundrelationen på ett ställe, vilket gör hela marketing automation-processen lättare att hantera och mer överskådlig.

Boka en gratis konsultation idag!

Läs mer om HubSpot 0m inbound marketing

I vårt blogginlägg om fördelarna med HubSpot kan du läsa mer om systemet.
Här kan du läsa mer om vad vi kan hjälpa till med som HubSpot Certified Agency Partner.
Här hittar du ett case för hur vi jobbat med inbound marketing för Trelleborg Group.

sanna-sv15

Fler blogginlägg?

Vill du läsa fler inlägg som detta är du varmt välkommen att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Sanna Dehlin
Digital strategist
Marketing and communications
Tel +46 40 631 62 15
sanna.dehlin@navigator.se


 

niclas_sv-14

Vill du veta mer om inbound marketing?

Är du nyfiken på inbound marketing och hur det kan förbättra din marknadsföring? Varmt välkommen att kontakta oss!

Niclas Bergenblad

Creative Director
Digital and innovation strategy
Tel +46 40 631 62 13
niclas.bergenblad@navigator.se

Share