Fem saker som företagsbloggar borde lära sig av vanliga bloggare

I veckan släpptes årets vinnare i vår tävling Sveriges bästa branschblogg. Det är fjärde året i rad som vi utser den bästa företagsbloggen inom tio utvalda branscher. Nytt för i år är att B2B-bloggarna knappar in på B2C, som tidigare år dominerat i poängräkningen. Roligt, tycker vi på Navigator såklart, eftersom vi ofta jobbar tillsammans med B2B-kunders bloggar.

Vad är en företagsblogg?

Vi ska inte hymla om att det ibland varit en utmaning att övertyga våra kunder om bloggens fördelar, trots att vi kan visa goda resultat från arbetet med den här bloggen. Problemet ligger troligtvis i definitionen av vad en blogg är. I vaggan var bloggen en digital dagbok som redogjorde för en individs vardag och tankar. Sedermera har den utvecklats till en redaktionell plattform som snarare påminner om ett magasin än en journal. Idag är blogg bara ett paraplybegrepp som lika gärna kan kallas kunskapshubb eller inspirationsbank. Målsättningen är att inspirera, informera och bygga en relation med läsaren. För verksamheter som lyckas med sin företagsblogg skapas förtroende och lojalitet, vilket i längden kan påverka köpbeslut och leda till fler och större affärer. Det låter enkelt, men kräver såklart tid och engagemang. Med det sagt börjar vi vår spaning på vad företagsbloggar borde lära sig av vanliga bloggare.

  1. Se potentialen i din företagsblogg

Bloggen är ett utmärkt sätt att ständigt addera nytt innehåll som får din webbplats att kännas levande. Samtidigt gör du din röst hörd i frågor som är viktiga för dig och din målgrupp. Genom att skriva om intressanta och inspirerande ämnen väcker du målgruppens nyfikenhet och benägenhet att sprida dina inlägg. Det blir en extra säljare som jobbar även när du inte har tid. Glöm inte sökmotoroptimera dina inlägg, så att du blir hittad på Google och når fram till läsare som inte redan känner till dig.

  1. Var passionerad och hitta din nisch

Du vet säkert redan hur viktigt det är att hitta en unik position på marknaden för att lyckas med sitt företag. På samma sätt är det bra att välja en nisch för bloggen. Troligtvis ligger den väldigt nära ditt affärsområde, så börja där. Försök sedan att koka ner området till något smalare som intresserar både dig och läsaren. Skriv ner fem ämnen som väcker ditt engagemang och ligger dig varmt om hjärtat. Är de relevanta för läsaren? Om du ofta får frågor om ämnet är det sannolikt att det finns en plats att fylla. Nästan alla våra stora influencers har blivit framgångsrika tack vare sin passion och kunskap om ett visst ämne – oavsett om det handlar om inredning, mode eller teknik.

  1. Våga vara personlig

Det är här som bloggen verkligen skiljer sig från uppslagsverk och informerande webbplatser. De flesta av oss uppskattar personliga inlägg. Det är inte fel att tycka till och göra egna spaningar på området – tvärtom är det ofta det första steget på vägen till att klassas som expert. Hitta ett personligt tilltal i dina texter och välj ämnen som du brinner för. Det märks tydligt om du är genuint intresserad eller har fått värka fram inlägget.

  1. Bygg en relation med läsaren

Det är inte för inte som våra största bloggare kallas för influencers. De har nämligen byggt en så stark relation till sina följare att de har möjlighet att påverka, influera, dem på många sätt. Från att välja en viss produkt till att intressera sig för samhällsfrågor. Genom att bygga en relation till följaren skapar du också förtroende och lojalitet och bygger en trogen följarskara. Det största misstaget som företagsbloggar gör är att ta varje tillfälle att sälja. Det funkar inte. Bloggen ska vara en plats för information och inspiration, där du möter en presumtiv kund i ett väldigt tidigt skede av kundresan. Väck nyfikenhet, gör läsaren medveten om ett problem och svara på frågor – men presentera inte din sprillans nya produkt.

  1. Skapa material som fungerar i flera kanaler

Något som gör bloggarna med störst engagemang och antal följare så framgångsrika är att de tänker omni-channel. Det innebär att skapa en så sömlös användarupplevelse som möjligt genom att se alla kanaler som sammanlänkade. Det kvittar om användaren befinner sig på sociala medier eller på webbplatsen – upplevelsen av ditt varumärke ska vara densamma. Här fyller bloggen en viktig funktion som innehållsskapande verktyg. Ett blogginlägg behöver inte bestå av stora mängder text. Bilder och rörligt material fungerar minst lika bra. Dessutom är det enkelt att använda i till exempel sociala medier för att förstärka budskap, informera om nya blogginlägg eller bara underhålla dina följare. Glöm inte att länka tillbaka till bloggen. Det är trots allt dit du vill att dina följare ska gå för att läsa mer.

Ladda ner vår snabbguide

Det finns mycket att lära av influencers och deras sätt att engagera sina följare. Om du vill få fler tips för att lyckas med din företagsblogg rekommenderar jag att du laddar ner vår snabbguide.

Fler blogginlägg?

Vill du läsa fler inlägg som detta är du varmt välkommen att prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.

Amanda Ekenberg
Copywriter
Content and social media
Tel +46 40 631 62 31
amanda.ekenberg@navigator.se

 


 

leif_sv-14Hjälp med din företagsblogg?

Vi på Navigator hjälper dig gärna att skapa en företagsblogg. Vill du ha hjälp är du varmt välkommen att höra av dig.

Leif Lindau
Managing Partner
Strategic communication
Tel +46 40 631 62 22
leif.lindau@navigator.se
Share