Navigators julkalender – 24 värdefulla tips

Välkommen till Navigators julkalender 2018. Varje dag fram till och med dopparedagen lägger vi ut ett nytt tips på hur du blir en bättre kommunikatör. Du kan även följa vår kalender på Navigators Facebook och Navigators Instagram. Nedräkningen har börjat 🙂

 

Att byta miljö eller arbetssätt gör stor skillnad för kreativiteten hos de flesta människor. Prova att byta rum, rita eller skriva för hand eller gå en promenad när du ska kläcka nästa grymma idé!

Den första meningen är viktig för att fånga läsaren, men för många skribenter blir den ett sätt att formulera vad resten av texten ska handla om. Jag brukar prova att stryka den när texten är klar. Nästan alltid blir det en vassare, mer kraftfull inledning som väcker intresse.

Tidplanen är ett av de viktigaste verktygen för att lyckas och kräver god insyn i projektet. Innan vi skapar tidplanen går vi igenom projektet för att identifiera risker och hinder, så att vi har garderat oss för eventuella förseningar. Planen berör alla som är involverade i projektet och det är viktigt att både vi och kunden följer den om projektet ska bli framgångsrikt och färdigt i tid.

En persona är en fiktiv karaktär som beskriver behov, mål, attityder och beteendemönster för ett segment av din målgrupp. Det är ett verktyg som hjälper dig förstå din målgrupp, så att du kan fatta bättre beslut och kommunicera vassare. Läs mer om hur du skapar en persona på vår blogg.

Det kan vara riktigt klurigt att hitta bilden med rätt motiv och rätt känsla. Det bästa är att anlita en fotograf, men ibland räcker varken tiden eller pengarna till. Då är det tur att det finns bildbanker. Jag använder mig mest av Getty och Johnér. De har stora och varierade bibliotek med bilder till rimliga priser.

Välj typsnitt med omsorg. Kursiva och sirliga typsnitt är svåra att läsa, även om de kan vara fina att titta på. Långa rubriker passar bäst med lättläst typsnitt.

Målgruppsanalysen är nyckeln inom Inbound Marketing. Börja brett, genom att läsa rapporter som exempelvis Svenskarna och internet. Gräv sedan djupare genom att göra intervjuer alternativt enkätundersökningar med dina kunder. Och sist men inte minst, titta på din data i Analytics. När du har en bra bild av vem din målgrupp är blir det enklare att välja och även välja bort kanaler.

Var sparsmakad med effekter och olika finish när du designar. Jag går alltid på känsla. Våga lita på att ”less is more” och känn efter när det är dags att sluta.

3 tips när du ska skriva för sociala medier:
1. Skapa ett gap mellan bild och textens rubrik. Utelämna viss information som kittlar mottagarens nyfikenhet till att läsa mer.
2. Använd listor och siffror. De är snabblästa och stimulerar nyfikenheten.
3. Koka sås! Reducera din text, om och om igen…

Det bästa med att ta fram bra innehåll är att det kan leva länge. Återvinn genom att dela på nytt eller paketera om tillsammans med annat innehåll. Det är bara kreativiteten som sätter gränserna. Dessutom kan vi lova att ditt arbete blir effektivare än någonsin förut!

Gå på så många seminarier och föreläsningar som du kan för att inspireras, lära dig nya saker och träffa spännande människor. Följ personer som du beundrar i sociala medier för daglig inspiration och användbara tips.

Innehållet i ett nyhetsbrev ska vara intressant och relevant för läsaren. Ägna inte ett ord mer än 10-20 procent åt att försöka sälja något. Lägg istället fokus på innehåll som bjuder på kunskap eller inspiration.

Share