När varumärken blir medieföretag

Skomakare, bliv vid din läst. Ett gammalt talesätt som för företag innebär att man ska fokusera på kärnverksamheten. Men allt förändras, och i tidens anda har många av våra mest kända varumärken också har gått och blivit medieföretag. Det vill säga, företag med egna kanaler som producerar sitt eget innehåll. Som berättar storyn på sitt eget sätt. Hur gick det till?

Varför agera medieföretag?

Den som för tio år sedan uppmanade en biltillverkare eller ett mejeri att starta en podcast eller en YouTube-kanal riskerade att mötas av höjda ögonbryn från styrelserummet. Varför i hela världen skulle man lägga tid och resurser på att producera program? Ändå återfinner man idag både Volvo Cars och Skånemejerier på Chimney YouTop 100 som mäter företagens aktivitet på YouTube. Förklaringen ligger i den långvariga trenden där bra innehåll belönas, och där traditionell annonsering och reklam dissas. Alla vill ta del av bra content, ingen vill matas med säljbudskap. Detta har många företag insett och väljer därför att investera stort i produktion av högkvalitativt innehåll, i exempelvis den egna bloggen, i podcasts eller på YouTube. Storytelling i olika former, som har det gemensamma syftet att skapa relationer och bygga varumärke.

Hur lyckas som medieföretag?

Vad krävs då för att lyckas som medieföretag? Inte bara att man producerar content. Det måste vara BRA content. Konkurrensen om tittarna/läsarna/lyssnarna är stenhård, den som vill nå framgångar behöver vara relevant, underhållande och originell. Inte det enklaste i en värld full av storsatsande innehållsproducenter. En självklar startpunkt för det aspirerande medieföretaget är den egna varumärkesplattformen. Den svarar på frågan hur man kan linjera mediesatsningen på ett sätt som stödjer varumärket.

Skapa en redaktionell plan

Nästa fråga handlar om hur man kan attrahera en relevant publik till den egna kanalen, för att sedan bygga en relation som varar? Det kräver en del tankearbete och planering. När sedan målgruppen väl är definierad och inriktningen på innehållet är bestämd återstår det som ofta blir det besvärliga. Att konsekvent fylla på med nytt bra innehåll. Att få kontinuitet med bibehållen hög kvalitet. Satsningen måste underhållas under lång tid framöver för att vara meningsfull. Därför är det en god idé att tillsätta en redaktion som ansvarar för att planera innehållet och se till att det publiceras enligt en bestämd kalender. En redaktionell plan säkerställer att alla vet vad som behöver göras, och när.

Alla kan bli medieföretag

De tekniska barriärerna för att skapa innehåll är idag små. Tack vare att teknik är förhållandevis lättillgänglig kan de flesta företag med rätt ambitioner även bli medieföretag, med syfte att föra ut sina egna historier. Däremot krävs det desto mer av kreativitet och mod. Att våga göra det oväntade och sticka ut. Att sluta kränga och istället bygga långsiktiga relationer, med vetskapen om att säljet kommer senare bara publiken bemöts med respekt. Det som krävs är rätt insikter om målgrupperna, en bra idé på innehåll och en genomtänkt redaktionell plan. Publiken väntar, är ditt företag redo att ta plats i rampljuset?

mikael_sv-14Fler blogginlägg?

Vill du läsa fler inlägg som detta är du varmt välkommen att prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.

Mikael Jisander
Copywriter
SEO and social media
Tel +46 40 631 62 18
mikael.jisander@navigator.se

 


 

leif_sv-14Hjälp av en copywriter?

Kontakta gärna oss på Navigator om du behöver hjälp med att att skapa bra innehåll.

Leif Lindau
Managing Partner
Strategic communication
Tel +46 40 631 62 22
leif.lindau@navigator.se
Share