5 bra tjänster för att dela stora filer

delastorafilerPå jobbet delar vi ständigt dokument med kollegor, kunder och partners. I de flesta fall går det utmärkt att bifoga mindre filer via ett vanligt e-mail, men du har säkert märkt begränsningarna när du behöver dela stora filer, såsom filmer eller omfattande PowerPoint-presentationer.

Dela stora filer

De flesta mailservrar har en maxgräns för hur stora mail du kan skicka, helt enkelt för att undvika överbelastningar i systemen. Ibland är gränsen så låg som 10-15 megabyte per mail, ibland såsom för Gmail är taket på 25 megabyte. Att maila ett Worddokument eller enstaka bilder innebär därför sällan problem, men vad gör du när filen du vill dela väger flera hundra megabyte, eller rentav gigabyte?

Dela filer gratis

Lyckligtvis finns det bra onlinetjänster där du enkelt kan dela stora filer. Vanligen fungerar det så att du laddar upp din fil via tjänstens webbsida och mottagaren meddelas via ett mail som innehåller en nerladdningslänk. Vi tar en titt på några av de vanligaste tjänsterna. Alla tjänsterna har en gratisversion, men erbjuder även premiumversioner som tillåter ännu större filer och snabbare nerladdning.

Dropbox

Dropbox är en av de äldsta och mest populära tjänsterna för fildelning. Du behöver registrera ett konto för att kunna börja fildela, och då får du direkt 2 GB i kostnadsfritt lagringsutrymme. Behöver du lagra eller dela större filer kan du uppgradera ditt konto till Pro, Business eller Enterprise och få tillgång till mer utrymme och fler funktioner. Många företagskunder uppskattar till exempel möjligheten att samarbeta i grupp där alla har tillgång till samma mappar och filer.

WeTransfer

WeTransfer är en enkel tjänst för att dela filer upp till 2GB kostnadsfritt och utan registrering. Som avsändare notifieras via mail du när mottagaren har laddat ner filen. Behöver du skicka större filer kan du registrera dig för premiumtjänsten WeTransfer Plus som tillåter delning av filer upp till 20 GB, plus 100 GB lagringsutrymme. Med premiumtjänsten kan du dessutom lösenordskydda dina filer och personalisera nerladdningssidan med egen bild/logotyp.

Sprend

Sprend är en svensk tjänst för fildelning, som i gratisversionen tillåter filer upp till 2 GB och max 10 filer i månaden. Jämfört med en del andra tjänster har Sprend färre funktioner i sin gratisversion, men behöver du bara skicka enstaka filer och inte behöver notifieringar fungerar den tillförlitligt. Du kan även välja att registrera dig för Sprend Pro som bland annat tillåter filer upp till 20 GB, multipla mottagare och personalisering av layout och notismail. Betalning sker normalt via kontokort, men svenska företag erbjuds även möjligheten att betala mot faktura.

Google Drive

Google Drive är primärt en personlig näthårddisk där du kan lagra dokument, bilder och andra filer. Tjänsten är nära länkad till Google Dokument där du kan redigera texter, kalkylblad och presentationer direkt i webbläsaren. När du registrerar dig för Google Drive får du 15 GB lagringsutrymme, vilket du kan utöka genom en av Googles betalda prenumerationer på upp till 30 TB. Maximal filstorlek på Google Drive är 5 TB, så du kan dela mycket stora filer förutsatt att du har så mycket lagringsutrymme. I Google Drive är det också enkelt att sätta användarrättigheter och att samarbeta i team.

Microsoft OneDrive

Microsoft OneDrive fungerar på många sätt likadant som Google Drive, dvs som en näthårddisk för lagring av filer och samarbete i team. Tjänsten kan vara ett bra alternativ för de företag som redan abonnerar på Office 365. Filstorleken i OneDrive är begränsad till 10 GB, vilket då även utgör maxgränsen för hur stora filer du kan dela. Det går att ställa användarrättigheter på filnivå och därmed bestämma om mottagaren bara ska kunna se filen du delar, eller även redigera den. I vissa fall krävs ett Microsoft-konto för att ladda ner en fil, vilket kan försvåra extern fildelning.

mikael_sv-14Fler blogginlägg?

Vill du läsa fler inlägg som detta är du varmt välkommen att prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev.

Mikael Jisander
Copywriter
SEO and social media
Tel +46 40 631 62 18
mikael.jisander@navigator.se

 


 

malin_sv-14Kontakta oss gärna?

Vill du veta mer om hur vi på Navigator skulle kunna hjälpa dig med din kommunikation är du välkommen att höra av dig.

Malin Staberg
Account Director
Strategic and operative communication
Tel +46 40 631 62 21
malin.staberg@navigator.se
Share