Exponentiella teknologier – 3D-skrivare

3D-skrivare

Tänk dig en framtid där du kan printa din egen mat hemma i köket, innehållande exakt rätt ingredienser och näring för dina behov just i den stunden. En framtid där du kan skriva ut dina egna kläder i vilka färger och material du vill, när du vill och med exakt rätt passform. Det är ingen tvekan om att 3D-skrivare kommer att vända upp och ned på världen som vi känner den. Och utvecklingen går med exponentiell fart.

3D-skrivare

Vi går en spännande framtid till mötes. Men också en framtid som är näst intill omöjlig att förutspå. Det är just nu alldeles för många teknologier som befinner sig i en exponentiell tillväxtfas och som samtidigt påverkar varandra för att det ska vara rimligt att ställa något som kommer i närheten av en tillfredsställande framtidsprognos. Tyvärr. Artificiell intelligens, Robotics, Virtual och Augmented Reality, Drönare, Internet of Everything är bara några exempel på de exponentiella teknologier som kommer att vända upp och ned på tillvaron för oss människor och en lång rad industrier. En annan är 3D-skrivaren.

Ledande expert

En lite tydligare bild får man om man studerar varje exponentiell teknologi för sig. Så har man exempelvis gjort från Singularity Universitys sida i samband med Abundance 360 Summit som går av stapeln varje år. För varje industri har de intervjuat en expert för att få en tydligare bild av de senaste och de närmaste årens utveckling. Som källa för insikterna inom 3D-printing valde man att intervjua Avi Reichental som bland annat är grundare av XponentialWorks och som varit CEO för 3D Systems som är den största börsnoterade aktören inom området i världen.

Fullfärg och 250 material

Här kommer lite fakta innan vi djupdyker i Avis tankar kring ämnet. 3D-printing, även kallat additive manufacturing, är en process där man med hjälp av en digital fil kan skriva ut flera lager med tredimensionella objekt. I en 3D-skrivare trycker ett eller flera skrivarhuvud ut en exakt mängd material på precis rätt plats och bygger upp objekt, punkt för punkt, från botten och uppåt. Idag kan vi skriva ut i 3D-format i hela färgskalan med hjälp av över 250 olika material, allt från titanium och gummi till plast, glas, keramik, läder och choklad. 3D-skrivare kan kreera oerhört komplexa strukturer av material och skapa näst intill vad som helst, från jetmotorer och smycken till hus och medicinska proteser. Konsten att skräddarsy komplexa lösningar är inte längre något problem och möjligheterna att skala upp tillverkningen är stora.

Stora kostnadsbesparingar

En av de verkligt stora fördelarna med additive manufacturing är kostnadsbesparingarna. Det går åt så lite som 10 procent råmaterial i jämförelse med traditionell tillverkning. Dessutom är tillverkningen så effektiv och snabb att du inte längre behöver produkter på lager. För att inte tala om möjligheterna att producera nära användaren. Med en utvecklad värld av 3D-printing kommer transporterna att minska radikalt. Det är lättare att skicka en fil än att skicka en bil. I förlängningen kommer 3D-printing att ha en disruptiv effekt på hela tillverkningsindustrin. Alla som skapar något kommer att behöva ta ställning till hur denna nya teknologi påverkar den dagliga verksamheten. 3D-printing innehåller allt som krävs för att vara disruptiv: den digitaliserar, dematerialiserar, devalverar och demokratiserar tillverkningen.

Vilka är genombrotten de senaste tre åren?

  • Nu kan vi printa i fullfärg, vilket innebär fler än miljoner olika färgkombinationer i en och samma utskrift. Vi kan också printa mer än 250 olika material vilket skapar näst intill obegränsade möjligheter. Nya material läggs dessutom till på listan för varje månad.
  • Skräddarsydd massproduktion är ett naturligt resultat med 3D-printern. Ett område där detta redan används är medicinska implantat. Och det är inte bara implantaten som kan skräddarsys utan även verktygen som ska användas för att sätta in implantatet, såsom sågar, fixturer etc. Vid produktion av skräddarsydda hörapparater har 3D-printers använts i snart 8 år.
  • Idag har vi möjlighet att skriva med mer än 20 olika metaller. Företag som GE och SpaceX håller för fullt på att 3D-printa motordelar till jetplan och raketer. Hela bilindustrin kommer att ta steget in i den här världen. Frågan är bara vilka bolag och när.
  • Hastigheten är viktig inom 3D-printing. Det finns aktörer på marknaden som visar goda resultat redan idag och som siktar på minst 100 gånger så höga hastigheter bara om några år.
  • De senaste åren har vi sett en tydlig demokratisering av 3D-teknologin. Bättre kopplingar, molnbaserade lösningar och möjligheten att ladda ned bilder och söka efter tredimensionella modeller har revolutionerat tillgången för fler.

Vad händer de kommande tre åren?

  • Personaliserad mat är möjlig med hjälp av 3D-teknik. Näring och föda kommer att bli riktigt spännande de kommande åren. Din personliga matskrivare hemma i köket kommer att kunna skapa exempelvis “bars” baserade på vilket näringsbehov du har för tillfället, innehållande rätt mängd proteiner, kolhydrater och vitaminer.
  • Hela klädindustrin kommer att påverkas. Vi kommer om några år att kunna skriva ut våra egna kläder i vilka färger och material vi vill. Skor kommer att vara skräddarsydda helt efter din fot. Allt passar perfekt och är tillgängligt när du behöver det.
  • Idag kan man printa leksaksbilar med däck, metallchassi och glasrutor i en enda utskrift. Nästa steg är att kunna skriva ut prylar med sensorer, kretskort. Vi är snart där.
  • Forskare har visat att enkla organ och komplexa vävnader kan 3D-printas. Om sju till tio år kommer det att finnas en hel industri med företag som byter ut organ som våra kroppar tar till sig och som är bättre än de vi föddes med.

niclas_sv-14Kontakta oss gärna

Vill du läsa fler inlägg som detta är du varmt välkommen att på vårt digitala nyhetsbrev.

Niclas Bergenblad
Creative Director
Digital and innovation strategy
Tel +46 40 631 62 13
niclas.bergenblad@navigator.se
Share