Exponentiella teknologier – artificiell intelligens

artificiell-intelligens

Vi går en spännande framtid till mötes. Men också en framtid som är näst intill omöjlig att förutspå. Det är just nu alldeles för många teknologier som befinner sig i exponentiell tillväxt och som samtidigt påverkar varandra för att det ska vara möjligt att ställa något som kommer i närheten av en tillfredsställande framtidsprognos. Tyvärr. 3D-skrivare, Robotics, Virtual och Augmented Reality, Drönare, Internet of Everything är bara några exempel på de exponentiella teknologier som kommer att vända upp och ned på tillvaron. Både för oss människor och för en lång rad industrier. En annan är artificiell intelligens.

Artificiell intelligens

En lite tydligare bild får man om man studerar varje exponentiell teknologi för sig. Så har man exempelvis gjort från Singularity Universitys sida i samband med Abundance 360 Summit som går av stapeln varje år. För varje industri har de intervjuat en expert för att få en tydligare bild av de senaste och de närmaste årens utveckling. Experten på artificiell intelligens är Steven Gold, CMO of Business Development and partner Programs vid IBM Watson. Innan vi tar reda på hur Stephen ser på framtiden inom artificiell intelligens kan en beskrivning av området vara på sin plats.

Viktigaste verktyget

Artificiell intelligens är förmågan för en dator att förstå det du frågar och sedan kunna välja det bästa möjliga svaret från all tänkbar data och erfarenhet som den har tillgång till. Artificiell intelligens kan ha formen av Siri eller Google Now i din smartphone eller IBMs Watson. Utvecklingen går rasande snabbt. Samtliga teknologijättar världen över tävlar om att skapa den mest framstående versionen. Inom en snar framtid kommer artificiell intelligens att vara det viktigaste mänskliga verktyget för alla former av samarbeten. Det kommer att vara ett verktyg som förstärker våra förmågor och erbjuder ett enkelt gränssnitt mot alla andra typer av exponentiella teknologier. Idén kring artificiell intelligens har varit närvarande de senaste 50 åren men det är först de senaste fem åren som vi har sett en dramatisk transformation inom teknologin. Ungefär så här beskriver Stephen de viktigaste händelserna de senaste åren och de kommande fem åren.

Vad har hänt de senaste fem åren?

  • 2011 vann IBMs AI-system med namnet Watson i Jeopardy över den som vunnit mest pengar och den som vunnit flest pengar i USA. Det var den första verkliga demonstrationen av möjligheterna med teknologin.
  • De senaste fem åren har system som Siri och Google Now öppnat våra sinnen för idén att vi inte behöver en dator för att kunna interagera sömlöst. På det här sättet kommer AI att förflytta sig från igenkänning av tal via naturlig språkinteraktion, till naturlig språkgenerering och därefter möjligheten att skriva och få information.
  • ”Machine learning” handlar om att människor assisterar datorer. ”Deep learning” handlar om att systemen börjar processa och lära sig på egen hand. Historiskt sett har alla system programmerats med hjälp av regler och logik för hur datan bör struktureras. När vi förflyttar oss in i en värld av AI och ”cognitive computing” börjar vi utforska datorernas möjligheter att spränga gränser och tänja på regler.
  • Bildigenkänning har exploderat de senaste åren. Facebook och Google Photos har tiotals miljarder bilder på sina plattformar. Självklart vill dessa bolag utveckla teknologier som går steget längre än ansiktsigenkänning så att de kan avgöra vad som är en båt, ett flygplan, en katt och så vidare. Med rätt algoritmer kommer datorer kunna göra långt mer precisa bedömningar av vad som är vad, än vad vi människor klarar av.

Vad händer de kommande åren?

  • För ett halvt sekel sedan skapade Alan Turing ”the Turing Test” för att bedöma en maskins förmåga att agera intelligent på ett sätt som var omöjligt att skilja från mänskligt beteende. Om ett artificiellt system klarar ”the Turing Test” räknas det som AI. Inom de närmaste tre åren kommer det att finnas många system som klarar testet. Förhoppningsvis ger detta upphov till en viktig debatt om hur vi ska använda AI på ett intelligent sätt.
  • Alla fem sinnen kommer att vara en del av en normal datorupplevelse i framtiden. Smak, beröring och hörsel kommer att addera nya element till våra interaktioner med hjälp av AI.
  • AI kommer att hjälpa till att lösa några av vårt samhälles största utmaningar. Det kan gälla allt från sjukdomar till terroristaktioner och givetvis energi- och miljöfrågan.
  • AIs påverkan på hälsa och sjukvård kommer att ske snabbare och i större omfattning än många kan tänka sig. Redan idag används AI/”machine learning” för att hitta bästa behandlingen för patienter inom flera terapiområden.
  • AI kommer att integreras i våra liv, både fysiskt och virtuellt, på ett sätt som vi inte riktigt kan föreställa oss. AI kommer att finnas överallt för att förstärka, förbättra och sömlöst binda samman olika data, sensorer och funktioner i vår omvärld. Allt med ambitionen att göra oss smartare. Eller?

niclas_sv-14Kontakta oss gärna

Vill du läsa fler inlägg som detta är du varmt välkommen att på vårt digitala nyhetsbrev.

Niclas Bergenblad
Creative Director
Digital and innovation strategy
Tel +46 40 631 62 13
niclas.bergenblad@navigator.se
Share