Minskad oro för problem på nätet

problempanatet

Diskussionen kring risker med att använda internet går i vågor, ofta knutet till uppmärksamhet i media. Enligt undersökningen ”Svenskarna och internet 2014” är den allra vanligaste typen av problem på nätet att ha fått falska förfrågningar från myndigheter, banker eller spelföretag. Nästan lika vanligt är det att ofrivilligt ha hamnat på en porrsida.

Problem på nätet

På frågan om man någon gång fått sin integritet kränkt på nätet svarar nästan alla nej. De flesta som svara ja tillhör åldergruppen 16-25 år. I ja-gruppen uppger endast en procent att detta fått konsekvenser för personliga relationer, arbete/karriär eller ekonomi. När det gäller oro för övervakning och kontroll via nätet har andelen sjunkit från cirka 50 procent år 2000 till cirka 20 procent idag.

Mindre risk för virus

Problem med virus i datorn har minskat – två av fem uppger idag att de råkat ut för detta, mot cirka hälften för tio år sedan. Den stora majoriteten (81 %) har idag heller inte vidtagit några speciella åtgärder för att skydda sig mot virus. Andelen som är oroliga för kontokortsbedrägerier har sjunkit från 58 procent år 2003 till 19 procent idag. Cirka två procent uppger att de fått sina kreditkortsuppgifter stulna via internet.

Källa

Källa är rapporten ”Svenskarna och internet 2014” som genomförs av .SE (Stiftelsen för internetinfrastruktur).
Läs mer på www.soi2014.se

marianne_sv-14Kontakta oss gärna

Vill du veta mer om hur den ökningen på nätet ser ut eller påverkar dig och ditt företag är du varmt välkommen att höra av dig.

Brand strategy
Tel +46 40 631 62 16
marianne.bockmann@navigator.se
Share