Wearables förbättrar ditt uppkopplade liv

pejlingwearables2

En av de hetaste trenderna inom mobil teknik det senaste året handlar om wearables. Smarta, uppkopplade prylar som du bär på dig. Det kan vara en pryl som Samsung Galaxy Gear – en smartwatch som kan kolla mailen och påminna om nästa möte.  Eller hypade Google Glass – ett par uppkopplade glasögon som både kan söka på internet och filma. Vi har hittills bara fått en försmak av vad som komma skall – tekniken är ung och är under snabb utveckling.

 Wearables förbättrar ditt liv

Vad är då nyttan med wearables, vi har ju redan mobiltelefoner som är fullspäckade med funktioner? Det enkla svaret är att wearables ytterligare förbättrar och förenklar ditt uppkopplade liv. Idag är utbudet ganska begränsat till smarta klockor och glasögon, men inom kort kommer till exempel smycken och kläder med inbyggd intelligens. Och när tillverkarna väl lyckas ta fram wearables som är både funktionella och snygga kommer även acceptansen att bära dem att öka.

Vi har bara sett början

Hittills har nämligen wearables mest betraktats som en gimmick för tekniknördar och early adoptera. Klumpiga och kanske lite fula teknikprylar som vill mer än de klarar av att leverera. Men redan på detta tidiga stadium ser forskarna stor potential inom specialområden som bland andra hälsa/medicin och för att förbättra arbetsmiljöer. Uppkopplade, kroppsnära prylar som kan registrera status för att ge individen ökad säkerhet och bekvämlighet, och därmed också möjliggöra bättre kvalitet inom sjuk- och äldrevård.

wearables5 fakta om wearables

Kommer du eller företaget du arbetar på att skaffa en smart wearable det närmaste året? Vet du inte svaret kan du kolla in listan nedan som tipsar om några praktiska användningsområden.

1. Integrerar med ditt dagliga liv

Vi har alla varit med om det. Under ett möte sneglar du på mobilen eller laptopen för att förvissa dig om att du inte missar det där viktiga meddelandet. Enligt färsk statistik kollar vi i genomsnitt våra mobiler 150 gånger per dygn. Om du istället bara kunde slänga en snabb blick på ditt smarta armbandsur skulle du lättare hålla dig uppdaterad under mötet, utan att verka oartig.

2. Mäter träning och hälsa

Många som ägnar sig åt träning älskar att mäta prestationer och resultat. Med en kompatibel smartwatch eller ett träningsarmband kan man redan idag enkelt logga till exempel puls, hjärtslag och gps-positioner. I ett bredare hälsoperspektiv lär det även dyka upp specialiserade produkter som exempelvis äldrelarm som registrerar hjärtslag eller om personen fallit omkull.

3. Förbättrar säkerheten

Det finns tillfällen när det inte är lämpligt att titta på eller hantera en mobiltelefon. Vid bilkörning kan en smartwatch vara utmärkt för att besvara eller avvisa ett telefonsamtal. När du går eller cyklar kan ett par Google Glass hjälpa dig med navigeringen. Wearables låter dig konsumera digital information utan att stjäla ditt huvudfokus.

4. Ökar produktiviteten

Enligt en färsk undersökning gjord av Institute of Management Studies at Goldsmiths på Londons Universitet kan wearables vara värdefulla redskap på många arbetsplatser. I studien fick ett antal anställda bära tre wearables: en aktivitets- och rörelsemätare, en biosensor för att mäta hjärnaktivitet och en digital coach. Enligt studien ökade produktiviteten med 8,5 % och trivseln med 3,5 % när de anställda fick tips om att det var dags att röra på sig eller tänka på hållningen.

5. Wearables är kul

Förutom all extra funktionalitet kan wearables även vara enbart kul. Kanske det finns en marknad för örhängen vars färg matchar aktuellt humör – perfekt både på jobbet och på krogen. Applikationsområdena är oändliga och du kan lita på att det kommer att lanseras många kul och smarta produkter de kommande åren.

mikael_sv-14Kontakta oss gärna

Vill du veta mer om wearables är du varmt välkommen att höra av dig.

Mikael Jisander
Copywriter
SEO and social media
Tel +46 40 631 62 18
mikael.jisander@navigator.se
Share