Med plånboken i mobilen

mobilbank

I takt med att allt fler ständigt bär med sig en smart mobil öppnas nya möjligheter för vad den kan användas till. På vissa håll kan man redan idag betala med mobilen, och nya lösningar utvecklas ständigt. Många har redan betalat exempelvis parkeringsavgifter och buss- eller tågbiljetter med sms.

Tydlig köphistorik

Metoden har dock inte slagit igenom på bred front, men förväntas inom några år att bli ett vanligt sätt att betala i exempelvis butiker och på restauranger. Den stora fördelen för kunden jämfört med kortbetalning är alla värdeskapande kringtjänster. Man kan exempelvis lagra kvitton, samla kundkortspoäng, biljetter och kuponger samt se köphistorik direkt i mobilen. Potentialen är enorm och ett antal företag slåss om att bli den dominerande aktören på marknaden.

Near field communication

De tekniker som används idag är mestadels qr-koder och NFC (near field communication), men även sms förekommer. Varje teknik har sina fördelar och nackdelar, och nya varianter kommer säkert att se dagens ljus i takt med att detta beteende mognar fram på bred front. Lösningarna har många utmaningar kvar, exempelvis när det gäller användarvänlighet och säkerhet samt hur avgiftsmodellerna ska se ut. Aktörerna måste också sluta avtal med tillräckligt många köpställen så att det blir intressant för kunden att välja just deras lösning.

 

Share