Skriv som folk, inte som ett företag

blogg_skriv_som_folk

Hur kan det komma sig att vissa privata skribenter attraherar tiotusentals, ibland hundratusentals, läsare på sina bloggar och sociala nätverk? Samtidigt är läsarsiffrorna på ditt företags sidor deprimerande låga. Oddsen borde ju vara på din sida, med alla resurser ni har att tillgå.

Tänk om

Det finns självfallet flera förklaringar, men en är det levande och personliga språk många framgångsrika bloggare använder. Å andra sidan kommunicerar många företag på ett tråkigt och formellt sätt som knappt engagerar ens de närmast sörjande. Så behöver det inte vara!

Så får du ett personligare språk

Även du och ditt företag kan börja skriva mer levande och engagerande. Det handlar mest om att våga. Att våga kliva ur den grå företagskostymen och att våga kommunicera på riktigt. Här kommer några enkla knep för att få ett mer levande språk i blogginlägg och nyhetsflöden.

1. Använd inte “företagsjargong”

Ett byråkratiskt och krångligt språk avskräcker, inte minst i sociala media där syftet är att ha en levande dialog. Undvik därför alltför långa och komplicerade meningar. Undvik svåra ord. Skriv i jag- eller vi-form, inte i tredje person. När du visar att du är en människa av kött och blod kommer texten genast att bli mer intressant.

2. Skapa engagemang

Det bästa sättet att skapa en engagerande text är att skriva direkt till en person. Aldrig till en grupp. Föreställ dig t.ex. din favoritkund. Formulera dig på ett sätt du tror fungerar i ett verkligt möte. Använd ordet “du”. Ställ frågor och var intresserad av ett svar. Om du bryr dig, så kommer läsaren att bry sig.

3. Kittla läsaren med spännande formuleringar

Vissa ord och formuleringar är helt enkelt utslitna. De  har tappat sin förmåga att engagera. Att ni erbjuder “personlig service” må vara sant, men detta behöver sägas på ett annat sätt. Därför ska du noggrant fundera ut nya sätt att uttrycka dig. Leta efter synonymer som känns fräscha. Då kommer du genast att märka att språket känns mer spännande.

4. Leta inspiration

Försök vara observant när du läser framöver. Om du hittar en text som berör dig, fundera på vad det är som gör den så bra. Skriv ner ord du gillar. Smaka på formuleringar som skapar bilder inne i ditt huvud. Och till sist, när du sitter och skriver, våga släppa loss. Känn dig inte begränsad av att du skriver för ett företag… skriv som du.

 

 

Share